Beruházás

2024.04.17. 17:30

A kecskeméti Rudolf laktanya területét is tovább fejlesztik – galériával

Kecskeméten, a Rudolf laktanya területén tartottak sajtótájékoztatót szerdán. A fő téma a városfejlesztéseket is érintő négy stratégiai fontosságú Pillér volt, valamint szó esett kecskeméti fejlesztésekről, így a Rudolf laktanya területét érintő beruházásokról is.

Sebestyén Hajnalka

Kecskemétre két napos szakmai útra érkeztek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) programok végrehajtásának és a célkitűzések elérésének nyomonkövetése érdekében felállított Monitoring Bizottság tagjai. Megtekintettek több már elkészült és folyamatban lévő projektet városban, majd délután sajtótájékoztatót tartottak a Rudolf laktanya területén. Ennek apropója volt, hogy a 2021-2027-es uniós fejlesztési időszakban Magyarországon négy stratégiai fontosságú Pillért jelöltek ki, melyek fejlesztéspolitikai célkitűzések szempontjából fontosak.

Mayer Gábor, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium területfejlesztésért felelős államtitkára
Mayer Gábor, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium területfejlesztésért felelős államtitkára
Fotó: Bús Csaba

A sajtótájékoztatón Kosztik János, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programot irányító hatóság vezetőjének helyettese részletesen bemutatta a négy kijelölt Pillér tématerületét: Köznevelési infrastruktúrafejlesztés (keretösszeg: 105 milliárd forint), Energiahatékonysági fejlesztések (keretösszeg: 196 milliárd forint), Vármegyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések (keretösszeg: 73 milliárd forint), A fenntartható városfejlesztési eszköz (keretösszeg: 581 milliárd forint). Ez utóbbi 42 várost érint, köztük Kecskemétet. 

A sajtótájékoztatón Mayer Gábor, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium területfejlesztésért felelős államtitkára hangsúlyozta a területfejlesztések fő célja: vidéki és a városi fejlesztések összehangoltan valósuljanak meg. 

Ma már az elmaradott vidék és a fejlett városi térségek fejlesztése „kéz a kézben jár”, a vidék városok nélküli és a város vidék nélküli fejlődése nem képzelhető el. 

Ma Magyarországon a lakosság 65 százaléka a megyeszékhelyeken, és azok vonzáskörzetében él, mintegy 1200 települést érintve. A négy Pillér éppen ezért nemcsak a városok élhetőségét, hanem a vidék erősítését is szolgálja majd. 

Szokolai Zsolt Regionális és Várospolitikai Főigazgatóság egységvezető-helyettes beszédében elmondta, fontos, hogy a kollégák élőben is lássák az adott projekteket terepen, másrészt részletesen kitért a TOP Plusz programok kommunikációjára.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere
Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere
Fotó: Bús Csaba

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere örömét fejezte ki, hogy a monitoring bizottság a várost választotta a szakmai programja helyszíneként. Büszkék arra, hogy Kecskeméten megmutathatják: tisztességes munkával, innovatív gondolkodással tudnak fejleszteni. Jó példaként szolgálnak más városok számára. Sok régiót már megelőztek, így már Dunán innen is felzárkóztak a nyugati régiókhoz. Kecskeméten négy stratégiai célt, prioritást határoztak meg a fejlesztések terén: Élhető város, Szolgáltató város, Klímatudatos város, Versenyképes város.

Az innovatív gondolkodás egyik jó példája a sajtótájékoztatónak is helyet adó Rudolf laktanya, mely egy Monarchia korabeli lovas laktanya épület volt. A védettség alatt álló épületet TOP pályázat segítségével új funkcióval töltik meg, az épület félkész állapotban van még. 

A sajtótájékoztató után Balogh Zoltán, az önkormányzat fejlesztéspolitikai irodájának vezetője további részleteket is elmondott. A Rudolf laktanya rehabilitációs fejlesztését folytatják, 883 millió forint TOP Plusz támogatással egy játszóeszközökkel kialakított szabadidős teret, valamint a terület megközelítését biztosító útfelújítást valósítanak majd meg. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában