Pálinkamustra

2024.04.15. 16:25

Pálinkákat és borokat kóstoltak az ítészek Szabadszálláson – galériával

Második alkalommal rendezett pálinkamustrát a szabadszállási Kisvárosunkért Egyesület Szabadszállás Város Önkormányzata közreműködésével. A megméretésre szép számmal érkeztek be minták a gyümölcspárlatokból, hatvankét pálinka várt zsűrizésre.

Gulyás Sándor

A bíráló bizottságok tagjai Pásztor Sándor, Kovács Lajos, Oszlánszki Lajos, Borsos Botond voltak.

borverseny, pálinka, Szabadszállás
A vándorserleget Finta Ádám nyerte meg Aletta szőlőpálinkájával (középen) 
Fotó: Kisvárosunkért Egyesület

– Több minta érkezett mint az előző évben, viszont sajnos a tapasztalat az volt, hogy a tavalyi esztendő gyümölcstermesztés szempontjából viszonylagosan gyengének tekinthető. A pálinka és párlat minőségének legfőbb összetevője a gyümölcs, így a 2023-as évjárat nem volt kiemelkedő. A szabadszállási pálinkamustrán is nagyon jól megfigyelhető volt ez a tendencia, azonban a többség inkább csak átlagosnak volt mondható. Szintén országos tendencia, hogy a 2023-as évben elsősorban a szőlőtermésű pálinkák és párlatok voltak a jobbak, Szabadszálláson is ezek voltak többségben – összegezte tapasztalatait Pásztor Sándor, a zsűri elnöke.

A vándorserleget Finta Ádám nyerte meg Aletta szőlőpálinkájával. Arany minősítést kapott Kovács János szilva, Hunyadi János cseresznye és Jáger Sándor vilmoskörte pálinkája. Kovácsné Kiss Erika diólikőrrel nyert aranyminősítést. 

Újdonságként bormustrával is bővült a program, termelői és borászati ágazatban. Az itókákat Győgyei Csaba, Zengő Attila, Horváth Soma és Huszár Tamás minősítette.

– Huszonkettő bort hoztak be elbírálásra. Nagyon jó minőségű nedűk voltak. Bízom benne, hogy ez hagyományként fog folytatódni. Kevés a szőlő manapság, háttérbe szorul a borászat, inkább csak kisebb termelői borkészítés van jelen, de azok minőségükben kiemelkedőek –értékelte a borokat Győgyei Csaba, a zsűri elnöke.

Borászati kategóriában Szabadszállás bora Kovács Lajos rozéja lett, a cím egy évre szól. Termelői kategóriában Horváth Sándor rozéja bizonyult a legjobbnak.

A következő pálinkamustrát és borversenyt jövő év februárjában rendezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában