Adomány

2024.04.21. 13:50

Új okostáblával tanulhatnak a kisszállási diákok

A szülői munkaközösség jótékonysági rendezvényén befolyt adományokból egy új okostáblát vásárolt a Kisszállási Sallai István Általános Iskola Gyermekekért Alapítványa. A gyerekek boldogan használják az óriási táblagépet, ami változatossá teszi a tanórákat számukra, és többek között segíti a koncentrációképességet.

Pozsgai Ákos

Évtizedek óta szervez jótékonysági rendezvényeket a kisszállási iskola szülői munkaközössége, az elmúlt években viszont részben a Covid-járvány és más okok miatt nem sikerült tartani ilyen összejövetelt. Idén a nőnapra időzítve szerveztek újra jótékonysági eseményt, ahol az iskola diákjai és a szülők is felléptek, színesítve a programot.

táblagép, tanulás, adomány
A gyerekek boldogan használják az óriási táblagépet
Fotó: Pozsgai Ákos

Az eseményt rengeteg helyi vállalkozás, cég és magánszemély támogatta, az adományokból befolyt összeget eredetileg iskolai kirándulásra szánták, az iskola szülői munkaközössége azonban végül úgy döntött, hogy az összeget felajánlják az intézmény Gyermekekért Alapítványa számra, hogy vásároljanak egy új okostáblát, amit az alapítvány használatba adott az iskolának.

– A gyerekek egy kis műanyag ceruza segítségével vagy az ujjukkal a képernyőt megérintve tudnak különböző műveleteket elvégezni az okostáblán, amit boldogan vettek birtokba – mondta el Szerencsés Andrásné pedagógus, akitől meg tudtuk azt is, hogy az óriási táblagép változatossá teszi a tanulást a gyerekek számára, akik rendszerint tolonganak egy-egy feladat végrehajtásáért.

táblagép, tanulás, adomány
Fotó: Pozsgai Ákos

– Az okostábla segíti a tankönyvben való tájékozódást, hogy könnyen megtalálják a feladatot a diákok. Fejleszti a gyermekek figyelmét, az emlékezetét, koncentrációra tanítja őket – magyarázta a tanárnő, aki szerint a mai gyerekeknek szükségük van az interakcióra, az interaktivitásra, az okostelefonok és tabletek világában élnek. A készülék segítségével szemléletesen tudják bemutatni számukra a tankönyvben lévő példákat is.

– A pedagógusok változatos feladatokat tudnak vele szerkeszteni az internet lehetőségeit is kihasználva. A világhálón nagyon sok elérhető oktatóanyag található, ami gyakorlásra alkalmas. Változatossá, szemléletessé tudják tenni a tanítást, a gyerekek főként azt szeretik, amikor kijöhetnek a digitális táblához és ők maguk végezhetik el rajta a feladatot. Az egyéb taneszközöket is használva ez nagyban motiválja őket a tanórán való részvételre – sorolta az okos tábla előnyeit Szerencsés Andrásné.

Zsoldos Ildikó igazgató elmondta, hogy a gyerekeknek nem új a digitális tábla, hiszen az iskolában minden tanteremben van belőle, de a tizenöt éves készülékek mára jócskán leamortizálódtak és elavultak a mai okostáblákhoz képest, ezért jóval kevesebb feladatra is alkalmasak. Az iskola a kisszállási önkormányzattal közösen nemrégen beadott egy pályázatot okostábla vásárlására, amellyel az intézményben már évek óta sikeresen működő Sakkpalota programot tudják majd folytatni. Az iskolavezetés szeretné, ha előbb-utóbb az összes tanteremben új, korszerű, okostáblagépre ki tudják cserélni a régi készülékeket, hogy minden gyermek számára tudják biztosítani a korszerű tanulás körülményeit.

táblagép, tanulás, adomány
Fotó: Pozsgai Ákos

Korábban az iskola udvarán a játszótér egy részét, vagy az udvari padok kihelyezését is a szülői munkaközösség és az adományozók segítségével sikerült megvalósítani, valamint iskolai kirándulásokat, tanulmányutakat szervezetek a gyerekek számára a jótékonysági rendezvényeken összegyűlt adományokból – mondta el Hodoniczkiné Molnár Emese, az SZMK elnöke, aki nem régen váltotta a közösség élén Hurtony Andreát, aki hosszú éveken át vezette a szülői munkaközösséget.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában