Húsvéti hagyomány

2024.04.01. 13:50

Tűzoltók is locsolták a lányokat Ballószögön – galériával, videóval

Ballószögön idén sem maradt el a hagyományőrző húsvéti locsolkodás. A lovaskocsin közlekedő férfiak és fiúk vittek kölnit, vizet, illetve szódásüveget egyaránt. Sőt meglepetésként az önkéntes tűzoltók kis tömlőből locsolták a lányokat.

Sebestyén Hajnalka

A nagyközségben a Ballószögi Kincsecskék néptánccsoport élteti e régi húsvéti hagyományt. Vezetőjük, Trencsényi-Csiha Tímea által szervezett húsvéti locsolkodás évek óta sikeres. A táncos lányok házánál mindig nagy örömmel várják a táncos fiúkat és a hagyományőrző férfiakat, köztük Somogyi Lajos polgármestert, akinek két gyermeke is táncol. 

locsolkodás, húsvét, népi hagyomány
Tűzoltók is locsolták a lányokat Ballószögön
Fotó: Bús Csaba

Hétfőn délelőtt a férfiak csoportja ismét lovas kocsin járta a települést. Az első állomás Somogyi Lajos családja volt, ahol az édesanya, Szilvia és a nagy lány, Bogi fogadta a locsolkodókat, gyönyörű népviseleti ruhában. A hölgyek az első csapatot a házban fogadták, ahol a húsvéti versek után vízzel, kölnivel, szódával gondoskodtak róla, hogy ne hervadjanak el. Majd jött a meglepetés: tűzoltóautón érkeztek meg a Ballószögi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai. Mivel ők egy kisebb tömlővel locsoltak, így a hölgyek az utcán részesültek a bőséges adag a hideg vízből.

Természetesen a finom falatok és italok sem maradtak el a vendéglátásból, sőt mézeskalács hímes tojásokat is kaptak a locsolók. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.



 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában