Széchenyivárosért Egyesület

2024.04.14. 07:00

Kecskemét legendás kertészeit köszöntötték a családi napon – galériával

Kecskemét két kiemelkedő kertészét, Gyenes Istvánt és Hegedűs Ágostont köszöntötték egy kertészkedéssel egybekötött családi napon a Széchenyivárosért Egyesület szervezői. A Fáklya utca közösségi kertnél megrendezett eseményen a legendás kertészeket Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is megajándékozta, csakúgy, mint sok, kertkultúrát értékelő civil.

Horváth Péter

Gyenes István, Pista bácsi Kecskemét legrégebbi kertészetét, az 1929-ben alapított Gyenes Kertészetet vezeti, míg Hegedűs Ágoston, vagy ahogy mindenki hívja, Guszti bácsi, pedig sok más mellett csodálatos rózsáiról is széles körben ismert: nevéhez fűződik a Katona József Gimnáziummal szemben található kecskeméti Rózsakert létrehozása, de az ő szárazságtűrő rózsái pompáznak Kecskemét főterén is, melyből a közelmúltban is több száz tövet ültetett a város. Nem csak a neves kertészek, hanem a közösség ünnepéről is szólt az alkalom, hiszen családi napra várták a Széchenyiváros lakóit.

20240413_Kerteszek_kecskemet_HP_PN.11
Gyenes Istvánt és Hegedűs Ágostont köszöntötték
Fotó: Horváth Péter

A szervező Széchenyivárosért Egyesület elnöke, Laczkó-Zsámboki Angéla elmondta, hogy az egyesülettel elkezdték a Zöldebb Széchenyiváros roadshow-t, melynek 16 állomása is lesz az elkövetkezendőkben. Mint ahogy a neve is mutatja, az eseménysorozat célja, hogy a városrész lakói zöldebb, virágosabb környezetben éljenek. Az egyes állomásokon az előkertek és balkonok virágosítása lesz fókuszban, ehhez kertészeti tanácsokat ad Gyenes István és Hegedűs Ágoston, valamint virággal és földdel is támogatják a törekvést a kertészek. Az eseményen a kertészkedés és a jó beszélgetés mellett ebéddel is megvendégelték a jelenlévőket.

A nagynevű kertészeket köszöntő Szemereyné Pataki Klaudia méltatta az ünnepeltek munkáját, életművét, kiemelve, hogy mindketten nagyon sokat tesznek a város szépüléséért, gondoskodnak arról, hogy a közösség színpompás környezetben éljen Kecskeméten. A polgármester kiemelte, hogy részvételével is szerette volna megköszönni azt, amit ők ketten a kecskemétiekért tesznek.

Szemereyné Pataki Klaudia arról is beszélt, hogy épp a mikroközösségek újjáéledését láthatjuk Kecskeméten, hála a város és a civilek közösségépítő munkájának. Az itt élők részéről is egyre nagyobb az igény erre, csakúgy, mint a gyermekprogramokra, amiből mind több van a megyeszékhelyen. És természetesen a közösséget szolgálja a széchenyivárosi közösségi kert is - csakúgy, mint a város többi ilyen kertje -, amit elsőként hoztak létre. Azóta pedig szó szerint és átvitt értelemben is virágzik, nagyon népszerű a városrészben élők körében. Szemereyné Pataki Klaudia kitért arra, hogy a több városrészben is működő közösségi kertek jelentősége megnő a klímaváltozás eredményeképp, hiszen minden zöldfelület a káros folyamat következményei ellen hat. Ezért ültet a város több tízezer tő virágot és szárazságtűrő növényt, és emiatt zöldítik a körforgalmakat is Kecskeméten.

Hegedűs Ágoston 27 éve készíti prémium minőségű virágföldjét, valamint a rózsákkal is egybeforrt neve. Mint elmondta, mindenképpen adni akart valamit a városnak, és ez lett kecskeméti rózsakert. Arról is beszélt, hogy mindig aktív, feladatorientált életet élt, és ma is tevékeny, de most már a családé szinte minden figyelme. Szükség is van rá, mert három gyermekének hét unokája szomjazza ezt a figyelmet. Guszti bácsi kiemelte: fiatalon házasodott, és gyermekeik is korán jöttek, ami szerinte ideális, mert közelebb vannak egymáshoz a generációk életkorban.

Gyenes István – Guszti bácsihoz hasonlóan – nem néz ki nyolcvannak. Ezt mint mondta az aktív, és célokkal teli élet okozza, az tartja fiatalon. És persze a virágok, amit nem csak otthon és a kertészetében szeret csodálni, hanem Kecskemét terein is, ezért támogatja a várost a növényekkel. A virágok szeretetét a családból hozza, hiszen mint fogalmazott, az édesapja által alapított kertészet üvegházában nőtt fel. Pista bácsi szerint a növény olyan, mint házasság, vagy az emberi kapcsolatok: folyamatos figyelmet és ápolást, egyszóval szeretetet igényel, de az is elengedhetetlen, hogy jó földbe vessük a magokat.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában