Esemény

2024.04.15. 07:00

Két helyszínen is megemlékeznek Katona Józsefről, Kecskemét szülöttéről

Katona József haláláról kedden két helyszínen is megemlékeznek Kecskeméten. Először a Katona József emlékháznál, majd a városházánál, a meghasadt szívét jelképező emlékkőnél.

Sebestyén Hajnalka

Katona József, a nagy magyar drámaíró Kecskemét született 1791. november 11-én. A városban is halt meg szívrohamban, fiatalon, 1830. április 16-án. Hirtelen halálát egy kettéhasadt kő jelképezi a városháza előtt. 

Katona József, megemlékezés, Kecskemét
Katona Józsefre emlékeztek halálának évfordulóján Kecskeméten
Fotó: Bús Csaba / archív- felvétel

Halálának évfordulója alkalmából Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata megemlékezést és koszorúzást tart április 16-án, kedden 12:15 órakor a Városháza előtti emlékkőnél. Emlékező beszédet mond: Szappanos Benedek a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat szakmai vezetője. Közreműködik: Szöllősi Adrienn a Nemzeti Dobogó, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Dráma és Színházpedagógiai Műhelyének növendéke.

A koszorúzási ünnepség előtt a Katona József Emlékház udvarán is várják a megemlékezőket. A 11:30-kor kezdődő ünnepségen beszédet mond: Székelyné Kőrösi Ilona, történész, etnográfus. Közreműködik: Ádám András, helytörténeti kutató. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában