Megemlékezés

2024.04.16. 19:57

Kettéhasadt kő őrzi Katona József halálának helyét Kecskeméten – galériával

Katona József főügyész, drámaíró, a magyar drámairodalom kiemelkedő alakja Kecskeméten született 1791. november 11-én, 1830. április 16-án pedig szintén szülővárosában ért véget tragikusan rövid élete. Hirtelen halálának helyszínét azóta kettéhasadt kő őrzi, melynél minden évben megemlékeznek a város híres szülöttjéről.

Orosz Fanni Flóra

Kedden megemlékeztek Katona Józsefről halálának 194. évfordulója alkalmából. Az esős, szeles időjárásra való tekintettel ezúttal nem az emlékét őrző kettéhasadt kő előtt, hanem a városháza aulájában zajlott az ünnepség, ahol Szőllősi Adrienn, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Dráma- és Színházpedagógiai Műhelye, a Nemzeti Dobogó növendéke szavalt az egykori főügyésztől.

Katona József, megemlékezés
Ebben az évben is megemlékeztek Kecskeméten Katona Józsefről
Fotó: Bús Csaba

Beszédet mondott Szappanos Benedek, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Bács-Kiskun vármegyei szakmai vezetője, aki kiemelte, hogy Katona József becsülete, őszintesége, szókimondása, segítő szándéka és hazaszeretete páratlan volt.  

– Az élet a legfontosabb érték –fogalmazott Szappanos Benedek, aki felhívta a figyelmet az életmentő elsősegélynyújtásra, mely elsajátítására az ünnepségen megjelent diákokat is biztatta.

Az eseményen részt vett többek között dr. Szeberényi Gyula országgyűlési képviselő, dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun vármegyei közgyűlés alelnöke, prof. dr. Sztachó-Pekáry István, Kecskemét alpolgármestere, Lévai Jánosné tanácsnok, Jánosi István tanácsnok, Szamler László önkormányzati képviselő és Laczkó-Zsámboki Angéla, a Széchenyivárosért Egyesület elnöke. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában