Csipkerózsika szűrőprogram

2024.04.20. 07:00

A tervezett ütemben halad a lisztérzékenység-szűrés a kecskeméti óvodákban

Április elején a kecskeméti önkormányzat ingyenes cöliákia szűrést indított valamennyi 6 éves korú kecskeméti óvodás számára. A Csipkerózsika szűrőprogram keretében 27 önkormányzati fenntartású óvodában 1069, és 14 egyházi valamint magánóvodában további több mint 470 hatévest vizsgálnak, hogy megtudják, van-e közöttük lisztérzékeny gyermek. Jelenleg a szűrés közepénél tartanak és már 6 gyermeknél diagnosztizálták a cöliákiát, azaz a lisztérzékenységet.

Lizik-Varga Katalin

Az eddigi adatok alapján Kecskemét arányaiban körülbelül hozza azt az arányt, ami az országos átlag – mondta Pusztai Jánosné, egészségfejlesztési szakember, aki Pusztai Jánossal, a CöDiMed Kft. ügyvezető igazgatójával együtt végzi ezt a szűrőprogramot a városban.

IMG_5318
Lisztérzékenység-szűrés az óvodákban 
Fotó: Lizik-Varga Katalin

Van olyan nap, amikor nem találunk lisztérzékeny gyermeket, de előfordul, hogy másnap két óvodás tesztje is pozitív lesz – tette hozzá a szakember, majd hangsúlyozta, hogy pontos adatokat csak a szűrőprogram végén lehet majd tudni. Hozzátette, hogy egyébként hazánkban a cöliákia előfordulási gyakorisága a vizsgált korosztályban 1:100 körüli. 

Maga a teszt, amivel végzik a vizsgálatot, egyszer használatos eszközökből áll – tudtuk meg Pusztai Jánostól. Mint mondta, a hulladék elszállításáról is ők gondoskodnak, így azzal az óvodások biztosan nem érintkezhetnek.

A gyermekek szülei névre szólóan még a vizsgálat napján megkapják az eredményt.

Pozitív helyszíni minta esetén a szülők tájékoztatást kapnak a további kivizsgálás menetére vonatkozóan. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában