Közgyűlés

2024.04.19. 11:32

Acélszobrokat kap az Izsáki út két körforgalma Kecskeméten

Több szobrot is elhelyeznek Kecskemét közterületein, köztük az Izsáki út két új körforgalmában is – döntött erről a közgyűlés csütörtöki ülésén.

Horváth Péter

Szobrot helyeznek el a Boróka és Nárcisz utca sarkán megépítendő Kadafalvi Közösségi Ház területén. Az 500 négyzetméteres közösségi központ telkére, a közösségi ház közterület felőli részére, az épület bejáratától jobbra Kada Elek polgármestert ábrázoló szobrot állítanak. A költségeket az önkormányzat és pályázati forrás biztosítja. A szobor elhelyezés és a kapcsolódó környezetrendezés részletes tervezése és megvalósítása a közösségi ház tervezésével együtt, azzal összhangban készül. A terrakotta, vagyis égetett agyag szobrot Angelo Minuti olasz származású szobrászművész készítette, ami 130 cm magas és 155 cm széles.

körforgalom, izsáki út, szobor
Izsáki úti körforgalom
Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

A Kész Holding Zrt. megkereste az önkormányzatot, hogy két közterületi alkotást helyeznének el az Izsáki úton, az egyiket az Izsáki út–Sport utcai körforgalom középszigetébe, a másikat az Izsáki út–Olimpia utcai körforgalom közepére.

Az Izsáki ú–Olimpia utcai körforgalomba egy Kodály Zoltán szellemiségére emlékeztető acélinstallációt terveznek elhelyezni. A főmotívum egy acélszalag, mely az aranymetszés törvényszerűségei szerint, úgynevezett Fibonacci-spirálban ívelődik, ugyanakkor egy violinkulcsot is megidéz formailag. A szalag kezdő szakaszán Kodály Zoltán pixelizált arcképe jelenik meg az áttört, lézervágott lemezen, optikai játékként. A szalag másik vége egy kottafejjel végződik. A szalagon egy közismert valódi dallam kottája fut, amely Kodály Zoltán egyik legfontosabb műve, a Háry János daljáték betétdala, az A jó lovas katonának, de jól vagyon dolga. Ezek a zeneszerző által gyűjtött népdal első taktusai. A huszárdal megidézése egyben tisztelgés a hely szellemének, azaz a két egykori huszárlaktanya és katonái előtt.

A szalag 150 centiméter széles és 2 centi vastag acéllemezből lenne hengerítve, amit vastagfalú acélcsövek tartanak meg. A szalagon lézervágott rátétként (hegesztve) jelennek meg a kottavonalak és a hangjegyek. A mű körülbelül 4,5 méter magas lenne. A felajánlók május végéig szeretnék a műalkotást elkészíteni és ünnepélyes keretek között a városnak átadni.

Az Izsáki út–Sport utcai körforgalomra egy hatszöges térváz, Hexaverzum kerülne, amely az acélszobrászati hagyományra és a fémmunkás ipartörtténetre, a mérnöki tudásra hívná fel a figyelmet. A forma 20 centi átmérőjű acélcsövekből épülne fel, magassága körülbelül 5 méter, és enyhén dőlt szögben tervezik elhelyezni. A felajánlók nyár végére szeretnék a Hexaversum nevet viselő műalkotást elkészíteni és ünnepélyesen felavatni.

A műalkotások elemeinek, valamint tervezési, kivitelezési, munkáinak ára, illetve a szállítás és szakszerű elhelyezés bruttó 50 millió forint, aminek költségét a KÉSZ Holding Zrt. vállalja. Mind két műalkotásnál esti megvilágítás és a vetett árnyékok játéka fokozza majd a látványt. A közterületi alkotások helyszíni telepítési, alapozási munkáit, valamint a műalkotások átadása után a további fenntartás, karbantartás költségeit az önkormányzat vállalja.

A képviselők megszavazták az előterjesztést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában