Ajánló

2024.03.13. 08:00

Nagyszabású ünnepi programokat kínálnak Kecskeméten

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából Kecskeméten nagyon sokféle program várja a megemlékezőket. Kecskemét önkormányzata mellett számos partnerintézmény csatlakozott az ünnepi programokhoz.

Sebestyén Hajnalka

Szoboravatás

A nap egyik kiemelkedő eseménye 9:30-kor a Jel című új köztéri szobor avatóünnepsége a Katona József Könyvtárnál. Az alkotó: Lakatos Pál Sándor, Munkácsy-díjas szobrászművész. A műsorban elhangzik a Toborzó Kodály Zoltán Háry János című daljátékából a Kecskeméti M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola és a Katona József Könyvtár közös előadásában. Ünnepi köszöntőt mond: Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

március 15, megemlékezés ünnepség
Ünnepi megemlékezést tartanak Kecskeméten is az 1848–49-es forradalom és szabadságharc alkalmából
Fotó: Horváth Péter / archív-felvétel

Az avató ünnepséget követően az Arany János utcán – az Evangélikus templom előtt – Petőfi Sándor egykori iskolájának helyszínén szavalja el „Mi városunk, Kecskemét” című saját versét Bencsik Dávid, a Kecskeméti Katona József Gimnázium 7. osztályos tanulója. 

Kossuth tér

Tied vagyok, tied, hazám címmel a városi ünnepi megemlékezés 10 órakor kezdődik a Kossuth téren. A műsort szerkesztette és rendezte: Barta Dóra, Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész. A műsorban közreműködnek: Bartos Barna operaénekes, Szemenyei János, Danyi Judit színművészek, Kecskemét City Balett szólistái, Kecskemét Táncegyüttes, Csiribiri Kölyökklub Kórusa, Varnyú Szonja, Hajdú Tamás, Katonka Milos, Kecskeméti Városi Fúvószenekar, Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület. A megemlékezés koszorúzással zárul a Kossuth-szobornál. 

Nyíri erdő

13:45-kor kezdődik az ünnepi megemlékezés Kecskemét-Hetényegyházán, a Nyíri-erdőben. A Szabadságharc 1848-1849 Alapítvány és a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. közös rendezvényén ünnepi köszöntőt mond: Szemereyné Pataki Klaudia polgármester Az ünnepi műsort a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület és a Kunszentmiklósi Nemzetőrök puskaropogástól és ágyúdörgéstől hangos, látványos csatabemutatója színesíti. 

Kézművesség és díjkiosztó

A Cifrapalotában 10 és 14 óra között a forradalmi kreatív kuckóban kézműves foglalkozásokat tartanak. Lesz zászlókészítés szövőkerettel, különleges kokárdák és huszárfigurák készítése. 

Ugyanitt 11:30-kor tartják meg a Kecskeméti Katona József Múzeum, az Alapítvány a ’48-as Hősökért és a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya által hirdetett rajzpályázat ünnepélyes díjátadóját.

Ünnepi játszóház

A Hírös Agóra Ifjúsági Otthonban 11 és 13 óra között többféle programmal várják majd a családokat a Háry János kalandjai ünnepi játszóházban. 11 órakor kezdődik a Trombitás toborz, melyben közreműködik: a Kecskeméti M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola rézfúvós együttese. A zenekar vezetője: Kuna Lajos.

11:30-tól a Kodály-Paulini-Harsányi: Háry János – daljáték keresztmetszetét előadja a Chorhidea Kamarazenekar, a Kecskemét Táncegyüttes és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar. 

12:30-tól látható a Daliás fegyverforgatók címmel a Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesületének viselet- és fegyverbemutatója. 

Mindezek mellett 11 és 13 óra között kézműves foglalkozásokat tartanak. Programok között szerepel: Örzse és Háry báb készítése és bábos játékok, Lucifer nádparipa készítése, mézeskalács huszár díszítése írókával, huszársíp készítése agyagból. Vitézi próbák Napóleon serege ellen az Élményvár Játéktár játékaival. Kis hercegek baba-mama játszószoba. 

11 és 13 között várja vendégeit a Pilvax kávéház is a tükörteremben.

Családi játék, előadások

Talpra magyar! Talpald végig a szabadságharc helyszíneit! címmel 9 és 17 óra között zajlik a családi pontgyűjtő játék, nyereményekért a Katona József Könyvtárban.

Ugyanitt 13 órára várják az érdeklődőket a Mester és tanítványai – Tércsapdák című rendezvényre, ahol Lakatos Pál Sándor Munkácsy-díjas szobrászművésszel, valamint tanítványaival, Kozma Anita és Baráth Fábián szobrászművészekkel beszélget dr. Virág Ágnes művészettörténész.

Szintén a könyvtárban 15 órától hallható Dr. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatójának Himnusz, avagy Erkel Ferenc hét élete című előadása. Közreműködnek: Kállai Erzsébet – ének, Nemes Dóra – zongora, Pathorn Swasdisuk (Thaiföld) – ének, Székely Balázs – zongora Együttműködő partnerek: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézete, Kecskeméti M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola.

Végül 18 órától érhető el az Állj be Berci katonának! interaktív családi foglalkozás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában