Viharkár

2024.03.30. 19:55

Brutális volt a szélvihar, levitte a ház tetejét Kiskunhalason – galériával, videóval

Néhány napja Bács-Kiskunban is tombolt a szélvihar, a katasztrófavédelmet több helyszínre is riasztották. A kiskunhalasi Pataki Márk és családja külterületen lévő házához, ugyan nem hívták ki a tűzoltókat, azonban így is nagy pusztítást végzett a viharos szél. Csütörtök hajnalban szó szerint eltűnt a fejük fölül a háztető, ráadásul a család négyhónapos babája is veszélybe került.

Pozsgai Ákos

A család a házban volt a vihar idején, a kisszobában aludt az édesanya mellette a kiságyban a négyhónapos Dominik, amikor esővel érkezett a viharos szél. Hajnali fél egy körül lefekvéshez készülődött Pataki Márk, amikor erős zúgásra lett figyelmes, néhány másodperccel később, pedig hatalmas robajjal megnyílt felettük a mennyezet, ami a háztetővel együtt szó szerint eltűnt.

0006
Pataki Márk mutatja, hogy milyen pusztítást végzett a vihar a házukban
Fotó: Pozsgai Ákos

– Azonnal rohantam a kisszobába, az egyik leszakadt gipszkarton rázuhant a kiságyára, gyorsan kiszabadítottam alóla a gyermekünket, rohantam vele ki a házból és biztonságba helyeztem. A feleségem álmából riadt fel, sikítozott a riadalomtól, de épségben ki tudott jutni a házból. Nagyon félelmetes volt, szakadt az eső, pillanatok alatt minden csupa víz volt a házban. Utána édesanyámmal próbáltuk menteni, amit lehetett, de így is sok minden elázott – mesélte hírportálunknak Pataki Márk.

A családapa elmondta, hogy a négy hónapos Dominiknak nem esett baja a nagyobb ijedtségen kívül, az édesanyja könnyebb zúzódásos sérüléseket szerzett, de szerencsére neki sem esett komolyabb baja.

 Jelenleg mindketten a halasi kórházban vannak, mert Dominikot megfigyelésre kórházba vitték, hamarosan haza mehetnek.

A ház teljes felújítását hét hónapja fejezte be a család, azóta laknak az épületben, ami viszont most újra felújításra szorul, a keletkezett anyagi kár közel egymillió forintra tehető. A ház tetőszerkezetét teljesen újra kell építeni, több gerenda is eltört, amit cserélni kell, a belső mennyezettel együtt, újra kell húzni a villanyvezetékek nagy részét is, több ablak is betört, a bútorok egy része pedig teljesen szétázott a vadonatúj laminált padlóval együtt. A külső szigetelés egy részét is tönkretette a vihar.

A családnak a rokonok segítenek, már többféle építőanyagot is felajánlottak és a helyreállításban is közreműködnek. Viszont gipszkartonra, laminált padlóra és festékre még nagy szüksége lenne a családnak, akiknél idén a húsvéti ünnepek a felújítási munkálatokkal telnek.

A csütörtöki viharban Tompán, a volt varroda épületét is egyben leszakította az erős szél, Kecskeméten, a Gyenes Mihály téren hatalmas fát csavart ki gyökerestől a földből az extrém erős szél, megrongálva két közelben parkoló autót és a villanyvezetéket is. Összesen négy esetben Kecskeméten, valamint Kerekegyházán és Ballószögön akadt munkájuk a katasztrófavédelem munkatársainak, a legtöbb helyen fakidőlések és nagyobb faágak letörése miatt kellett beavatkozni.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában