Letelepedés

2024.03.02. 14:17

Sütögetéssel ünnepeltek Helvécián – galériával

Vidám hangulatban telt szombaton Helvécián a hetedik alkalommal megrendezett alapítási ünnep. A nagyközségben élők őseik előtt tisztelegtek, akik 1892-ben, 132 évvel ezelőtt letelepedtek a pusztán. Az ünnepség keretében idén is hatalmas sikere volt a tárcsássütő-versenynek.

Sebestyén Hajnalka

A művelődési ház környéke megtelt az ünneplőkkel. Sátor alatt sütögettek a csapatok, a séfek és a kukták nagyszerű hangulatban készítették a disznós finomságokat. Több mint harminc csapat szállt versenybe, akiket neves szakemberekből álló zsűri értékelt. 

alapítási ünnep, disznótor, sütögetés, verseny
Hetedik alkalommal rendezték meg az alapítási ünnepet Helvécián
Fotó: Sebestyén Hajnalka

A tárcsássütő-versenyen sok a visszatérő csapat, többek között a Szakszi Tyúkok is, akik örömmel mesélték el, hogy most is nagy lelkesedéssel készültek a megmérettetésre. Gyökeres Teréz, Szalai Erzsébet és Király Krisztina kolleganők Kecskeméten, a Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál dolgoznak, és szeretik a közösségi programokat. Sokadszorra érkeztek a helvéciai gasztroversenyre, ahol már számos alkalommal nyertek serleget finomságaikkal. A sütögető megmérettetés mellett sütisütő versenyre is sokféle édes és sós finomságokat nyújtottak be. 

Az önkormányzat a hagyományokat követve idén is megvendégelte a helvéciai lakosokat. Ingyen kínálták mindenkinek a disznótoros fogásokat. Sokan éltek is a lehetőséggel, és fogyasztották el az ízletes falatokat.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Szeberényi Gyula Tamás, a település országgyűlési képviselője idézte fel az 1892-es eseményeket, amikor Balaton-felvidékről 105 szőlőművelő család érkezett – a filoxéra szőlőbetegség elől menekülve – a mai Helvécia település területére. A gazdák a Svájcban született Wéber Ede meghívására érkeztek a pusztába, hogy megvalósítsák álmát és virágzó szőlőbirtokot hozzanak létre a homokon. 

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Erdős Norbert, békés-vármegyei országgyűlési képviselő, korábbi EP-képviselő és a Kisgazda Polgári Egyesület jelenlegi elnöke. Köszöntőjében külön kiemelte a mezőgazdaságból élőket, majd mindenkit arra biztatott, éljen választási jogával és menjen el szavazni júniusban. Végül Balogh Károly, Helvécia polgármestere kívánt mindenkinek nagyon jó szórakozást és finom disznótorosra invitálta a jelenlévőket. 

A színpadon örömmel jelentették be, hogy Györe József, az egykori betelepülők leszármazottja 75. születésnapja alkalmából 12,7 kilométert gyalogolt le pénteken Kecskemétről Helvéciára, tisztelegve ősei előtt, akik egykoron a kecskeméti vasútállomásról tették meg ugyanezt az utat a pusztába. 

A nap folyamán szólt a hangulatos élő zene, gyerekeket vidám műsor és kézműves sarok szórakoztatta. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában