Apollo

2024.03.25. 14:53

Robotmunkást tesztelnek a Mercedes kecskeméti gyárában – videóval

Apollo névre keresztelték azt a robotmunkást, melyet a Mercedes kecskeméti gyárában tesztelnek. Apollo 173 cenitméter magas és 72,5 kilogramm. Mint írták róla: 22 kilogrammot is felemelhet és egy feltöltéssel négy órát működik, de akkumulátora cserélhető, így szinte folyamatosan tud dolgozni. Az Apollo némi kommunkációra is képes és mozgásérzékelőinek köszönhetően emberek közelében is tevékenykedhet.

Tapodi Kálmán

A texasi robotgyártó vállalat, az Apptronik a napokban jelentette be, hogy kereskedelmi megállapodást kötött a Mercedessel a robotokról. A német autógyártó ugyanis az üzemeiben keresi azokat a felhasználási lehetőségeket, ahol a robotokat alkalmazhatnának. Az egyik robotmunkást már tesztelik a kecskeméti Mercedes gyárban.

Mercedes-Benz, robotok, teszt
Robotmunkást tesztelnek a Mercedes kecskeméti gyárában 
Forrás: Mercedes-Benz

„Ez egy új határterület, és mi szeretnénk feltérképezni azokat a robotikában rejlő lehetőségeket, amelyek segítenek megoldani a munkaerőhiány problémáját, elsősorban olyan területeken, mint az alacsony képzettséget igénylő, ismétlődő, és fizikailag megerőltető feladatok, hogy felszabadítsuk a magasan képzett csapattagjainkat a világ legkívánatosabb autóinak gyártósorain” – mondta a Mercedes gyártási vezetője, Jörg Burzer. 

A The Financial Times-nak nyilatkozó termelési vezető hozzátette: „A dolgozókat és a vezetőséget is meg kell győznünk.” Jörg Burzer úgy vélekedett: a robotok nem vesznek át minden szerepet, az autók összeszerelésénél, a bonyolultabb feladatokhoz továbbra is  szükség lesz a jól képzett emberi munkaerőre. A humanoid robotmunkás segítségével elsősorban a komoly fizikai erőt igénylő feladatokat tudják automatizálni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában