Mise

2024.03.05. 11:37

Méhészek szentmiséjének adott otthont a kalocsai Szent István király templom

Nagyböjt második vasárnapján tartották a méhészek szentmiséjét a Szent István király templomban. A szentmisét hagyományosan március elejére, a méhek tisztuló kirepülése idejére időzítik. Dr. Mészáros István prépost, templomigazgató a szentmise elején elmondta: nagyböjt a bűnbánat, a töredelem, a lelki tisztulás ideje. Nem véletlen egybeesés, hanem gondviselésszerű, hogy a méhészek szentmiséjét is ezen a napon tartják, a méhek tisztulási kirepülése idején.

Zsiga Ferenc

A prépost üdvözölte Papp Zoltánt, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Kalocsai Szervezete elnökét, a jelenlévő méhészeket és családtagjaikat. Örömét fejezte ki, hogy Bercsényi János őstermelő, hajósi méhész idén is segítségükre volt a szentmisét követően a különféle mézekkel való ismerkedésben. 

méz, mise, Kalocsa
Megáldották a mézet
Fotó: Zsiga Ferenc

Mint elhangzott: Lakatos Ákos gondolata volt évekkel ezelőtt, hogy a megáldandó termények közé a mézet is vegyék be. Dr. Mészáros István a méhésznek ezúttal is köszönetet mondott ezért a bölcsességért. A szertartáson megemlékeztek Deák Imréről is, akinek elévülhetetlen érdeme, hogy 1913. december 21-én megalakulhatott a Kalocsai Méhészeti Egyesület, amelynek ő volt az ügyvezető igazgatója. Az alapítóról úgy is megemlékeztek Kalocsán, hogy 1971. december 23-án a városi tanács a Rokkanttelep keleti szélén épülő városnegyed egyik utcáját Deák Imréről nevezte el, sírja is a városi temetőben van. 

Fotó: Zsiga Ferenc

Az élő és elhunyt méhészekért és családtagjaikért bemutatott mise utáni találkozó a mézekkel való ismerkedéssel, kóstolással, baráti beszélgetésekkel zárult.

Fotó: Zsiga Ferenc
Fotó: Zsiga Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában