Magyar Falu Program

2024.03.10. 07:00

Megújult a vecsei Nagy Pál-féle ház

Befejeződött a dunavecsei Nagy Pál-féle ház felújítása. Az épület Petőfi Sándorhoz köthető, itt vetette papírra a költő a házigazdája lányához, a szép, szőke Nagy Zsuzsikához írt szerelmes költeményeit.

Gulyás Sándor

Az épületet az ötvenes években Vasberényi Géza, Dunavecse közismert Petőfi-kutató helytörténésze vásárolta meg, majd önerőből rendezte be az emlékmúzeumot a tulajdonában lévő ingatlanban. A ház a közelmúltban került a város birtokába. 

felújítás, épület, Dunavecse,
Illusztráció
Fotó: Shutterstock

Az épület tetejét saját erőből javíttatta ki a település önkormányzata. A további munkálatokra a Dunavecsei Városfejlesztők Közösségi Egyesülete a Magyar Falu Program pályázatán nyert 5,2 millió forint támogatást. A rendelkezésre álló keret az épület belső felújítására, a vakolatok kijavítására futotta. 

A város később sikeresen pályázott a Nemzeti Kulturális Alaphoz így befejeződhetett a Nagy Pál-féle ház rendbetétele. Az épület kiemelten fontos szerepet játszik a dunavecsei Petőfi-kultusz ápolásában. A költő itt lakott utolsó dunavecsei látogatásakor, ez volt a leghosszabb, legtermékenyebb ittléte. A megújult épület múzeum, tájház funkciót tölt be a jövőben. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában