Tass

2024.03.02. 13:14

Környezetvédelem: Madárodúkat helyeztek el a gyermekek ÁGOTA Falván

Az ÁGOTA Közösség Pest vármegyei nevelőszülőknél cseperedő fiataljai töltöttek el egy népi hiedelmekkel, hagyományokkal és legendákkal átitatott napot ÁGOTA Falván. A Mátyás nap alkalmából megrendezett programon a környezetvédelemre is nagy hangsúlyt fektettek a szervezők.

Gulyás Sándor

A gyermekekkel a program legelején – egyfajta lelki ráhangolódásként – az ÁGOTA Közösség Pasztorációs Csoportjának tagjai beszélgettek a Szent Jobb Lator templomban a nagyböjti időszakról. Mint elhangzott: most van az az időszak, mikor letehetjük lelkünk terheit és szeretetben várhatjuk a Húsvétot, Jézus feltámadását. Az elcsendesülés után kezdetét vették a Mátyás napi programok. Először a február hónaphoz kapcsolódó népi hiedelmekbe vezette be a fiatal hallgatóságot Samu Csilla, a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum múzeumpedagógusa.

környezetvédelem, madárodú, Ágota Falva, Mátyás nap
Az ÁGOTA Közösség fontosnak tartja, hogy programjaikban mindig helyet kapjon a környezetvédelem
Fotó: Karnok Csaba

– A fiatalok kíváncsian hallgatták, mikor arról meséltem, hogy a hagyomány szerint Mátyás adja a madarak szájába a sípot, így most már várhatjuk a tavaszt. Arról is megtudhattak egy-két dolgot, hogy milyen szokás a balázsolás, mit csináltak régen az emberek a farsangi időszakban, Bálint, Julianna, Zsuzsanna vagy éppen Mátyás napján – mondta a szakember.

Ezután egy izgalmas vetélkedő következett, amelyben a fiatalok megmutathatták, hogy mennyire ismerik a legendás uralkodónkról, Mátyás királyról szóló mondákat és meséket.

környezetvédelem, madárodú, Ágota Falva, Mátyás nap
Tavaszváró előadásokat is tartottak a közösségben
Fotó: Karnok Csaba

Az ÁGOTA Közösség fontosnak tartja, hogy programjaikban mindig helyet kapjon a környezetvédelem. ÁGOTA Falva a Kiskunsági Nemzeti Park területén fekszik, így Nagyné Grecs Anita, a nemzeti park oktatási referense egy, a környék madárvilágával kapcsolatos előadással készült a gyermekeknek.

– Hoztam magammal egy élő dolmányos varjút, amely madár egyébként Mátyás király híres hollójához hasonlóan a varjúfélék családjába tartozik. Meséltem a fiataloknak a nemzeti park területén gyakran előforduló szajkóról is, amit egyébként Mátyásmadárnak is neveznek – mondta Nagyné Grecs Anita. Arról is szó esett, hogy miért fontos madárodúk kihelyezésével segítenünk ezeket az élőlényeket, ezután pedig el is helyeztek néhány ilyen „madárlakást” ÁGOTA Falván. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában