Rendezvény

2024.03.24. 21:18

Jótékonysági családi délután az ordasi harangok javára – galériával, videóval

Az ordasi református templomban a kézzel történő harangozást a ’70-es években váltotta ki egy elektronikus rendszer, melyen azóta nagyobb felújítás nem történt. Mind a harangmozgató mechanika, mind az elektromos kapcsolórészek, vezetékek, motorok elöregedtek, felújításra szorulnak. A speciális munka külön erre szakosodott szakembert kíván és persze pénzt, aminek egy ilyen kis gyülekezet bizony szűkében van. Ezért is fogalmazódott meg egy olyan családi délután gondolata, mely jótékony célokat is szolgál.

Zsigmond Enikő

– Nagydorogon van egy többgenerációs családi vállalkozás, akik a harangok elektronikus és mechanikus részeit modernizálják, javítják. Ők felmérték itt a helyszínen a jelenlegi állapotot, körülbelül félmillió forint lesz a felújítás költsége – mondta Szabó Zsolt, az egyházközség gondnoka. S mint megtudtuk, így jött az ötlet is a gyülekezettől, hogy a húsvétra készülődés jegyében tartandó családi délutánt jótékonysági süteményvásárral és a dunapataji Bell Canto Csengettyűegyüttes előadásával színesítsék. Mondhatni azt is, a harangok, a kereszténység elválaszthatatlan jelképei többféle formában jelen voltak ezen a délutánon, a torony harangjai, melyek a délutánra hívtak, a csengettyűk, mely értő kezekben csodálatos dallamokkal gyönyörködtettek, vasárnapi harangszóról szóló éneket is tanultak a jelenlévők és a gyerekeknek szóló kézművesfoglalkozáson is felbukkant a motívuma több más húsvéti jelképpel együtt.

jótékonyság, harang, családi délután
Ordasi jótékonysági délután
Fotó: Zsigmond Enikő

Farkas István lelkipásztor egy személyes emlékét is megosztotta. A szülői ház a templom közelében volt, hozzátartozott a mindennapjaihoz a harang hívó szava. Aztán középiskolás korától élete más irányba terelte, eltávolodott nemcsak falujától, hanem a gyülekezettől is, és hosszú évekig nem szólította meg a harangszó. Aztán egyszer egy faluban, egészen hasonló hangon a szülőfalu harangjához megszólalt a harang, ami a lelkéig hatolt, s újra megérezte benne Isten hívó szavát.

Mint mondta, az ember egész életét végigkíséri a harangszó, születéstől halálig és közben is sok fontos esemény, például konfirmáció, házasságkötés alkalmával.

A gyülekezeti délutánon közreműködött a dunapataji Bell Canto Csengettyűegyüttes Faragó Viktória zenetanár, a dunapataji zeneiskola nyugalmazott igazgatója vezetésével. A gyülekezet asszonytagjai által készített édességek gyorsan elfogytak, a süteményvásár 185 ezer forintos bevételét a harangfelújítás költségeire fordítják.

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában