Kecskemét

2024.03.11. 18:03

Gyász: elhunyt dr. Nyirády Jenő szülész-nőgyógyász főorvos

Életének 89. évében elhunyt dr. Nyirády Jenő, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztály nyugalmazott főorvosa – írja közösségi oldalán megjelent közleményében a kórház.

Horváth Péter

A közleményben szerepel, hogy dr. Nyirády Jenő 1935. július 28-án Kecskeméten született gazdálkodó családban, második gyermekként, a Bem utcai családi házban, ahol anyai nagybátyja háziorvos és szülész-nőgyógyász szakorvosként is rendelt.

gyász, gyászhír, dr. Nyirády Jenő
Gyász: elhunyt dr. Nyirády Jenő szülész-nőgyógyász főorvos
Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Általános és középiskoláit Kecskeméten végezte, a Református Gimnáziumban érettségizett. 1953-ban felvételt nyert a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karára. 1959-ben avatták orvossá. 1960-tól a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályán kezdett el dolgozni. 1963-ban szakvizsgázott, 1966-ban szülészkerületi adjunktussá, majd 1968-ban főorvossá nevezték ki.

A közlemény szerint a főorvos 72 éves koráig főállásban mindvégig fáradhatatlanul és segítő szenvedéllyel dolgozott a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórházban, ahol kollégái mindig számíthattak a segítségére. Ezalatt több ezer gyermeket segített világra, és műtétek ezreit végezte.

Büszkeséggel töltötte el, hogy mindkét fia a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen szerzett általános orvosi diplomát. Tamás fia, mint 3. generációs nőgyógyász dolgozik a családi rendelőben. Péter fia a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáját vezeti és július 1-től az Általános Orvostudomány Kar dékánja.

Élete utolsó két évtizedét öt unokája és a velük való együttlét édesítette meg. Életét mindvégig aktívan élte, együtt síelt és nyaralt családjával egészen 2018. végén jelentkező súlyos betegségéig. A közlemény szerint az utolsó hetekben ereje folyamatosan fogyott, majd végül március 6-án éjjel szülőházában békésen elaludt.

Végső útjára március 13-án, szerdán 13 órakor kísérik a kecskeméti Köztemetőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában