Felújítás

2024.03.04. 12:38

Megmentették az enyészettől a vallási jelképet Bátmonostoron

Az egykori paraszti világ mély istenfélelmét, a hétköznapi élet legapróbb mozzanataiban megjelenő istenkapcsolatát, számos apró vagy nagyobb olyan mozzanat jelzi, mint például, hogy útnak indulás előtt Isten segítségét kérték. Útközben megálltak a határban található keresztek előtt és kalapjukat levéve megsüvegelték azokat, ahogy a kifejezés maga is híven tükrözi a mozzanatot és az abban rejlő mély tiszteletet. Bátmonostoron most megmentették az enyészettől az egyik ilyen vallási jelképet.

Tapodi Kálmán

A több mint 800 éves Bátmonostor nevében viseli erős és élő vallásos gyökereit. Tősgyökeres bátmonostoriként és lelkes helytörténeti kutatóként Horváth Ildikó fontosnak tartja a faluban meglévő szellemi, tárgyi és szokás hagyományok megismerését és szélesebb körben történő megismertetését. Családja több generáción keresztül ugyanezen értékeket vallotta magáénak. 

kereszt, Bátmonostor, felújítás,
Megmentették az enyészettől az egyik ilyen vallási jelképet.
Fotó: Kapott fotó

A rendszerváltoztatás időszakában a Ferenc-csatorna partja és a Bátmonostorról Szeremle felé tartó út közelében, az úgynevezett Gergő-árokban egy, a feltehetően az 1910-es évek környékén emelt keresztet állítottak helyre, úgymond „örökbefogadtak”. 

Az eltelt évtizedek során a kereszten nyomot hagyott az idő, így a család legújabb generációja úgy döntött helyreállítja, hogy méltó módon tiszteleghessenek a Megváltó előtt. Ennek időzítése, így nagyböjt idején, a kereszténység legnagyobb ünnepe felé közelítve még nagyobb, sürgető fontossággal bír. 

A felújítás Seregi Zsigmond és Kocsis Attila kivitelezésében és önkéntes szolgálatával. A kereszt talapzattal együtt meghaladja a 4 méteres magasságot. Egy villanyoszlop alapon, nyitott betongyámon helyezkedett el, melynek megerősítése, és esztétikai szempontból történő javítása zajlott első lépésként. A későbbiekben további tisztítási és festési munkák következnek, majd a kereszt közvetlen közelében egy díszkertet is kialakítanak, majd zárásul újbóli felszentelésére törekszenek az önkéntesek.

Fotó: Kapott fotó

A munka megkezdéséről Horváth Ildikó képes tudósítással számolt be a falu előtt, melynek pozitív fogadtatását erősíti a tény, hogy Zrínyi Miklós elmondta a kereszt örökbefogadásának azon részét, mely az ő családjához köthető. Pópé Pálné született Guzsvány Verona, az ő dédanyja, 1955-ös elhalálozásáig gondozta a keresztet és környékét. A Ferenc-csatorna töltésének építése során, a TSz-időkben a kereszt elveszett és egyben elvesztette jelentőségét. Érdekes adalék, hogy a töltés építése előtt nem volt ilyen félreeső helyen, sőt, egy forgalmas út mellett állt. A rendszerváltoztatás idején újra előkerült az emlékmű, itt fut össze a szál a Horváth család történetével. A kereszt maga, a László család földterületén áll, akik hosszú évek óta karbantartják annak környékét, ritkítják a bozótot. Jelenleg azonban, ha a növényzet elburjánzik, szinte nem is látható, egy fákkal körülzárt kis ligetben található.

Bajáról indult útjára a „keresztes mozgalom”

Még 2022 novemberében, Bajáról indult útjára a „Fogadj örökbe egy keresztet!” elnevezésű országos kezdeményezés, azzal a céllal, hogy a települések közterületein, utak mentén álló keresztek megmentésére, felújítására és állaguk megóvására mozgósítsák az önkénteseket. Az útmenti keresztek nagy többségét nem az egyház állíttatta, hanem a hívek fizették saját költségükön. Az útszéli keresztek egy része régi sorscsapások emlékét idézi. Horváth Ildikó, a fentebb említett kereszt felújításával egy időben információkat gyűjtött és ellátogatott, Bátmonostor helytörténetében jártas Papp Antal kovácsmesterhez és Szlavikovics Jánoshoz, aki kiterjesztett családjának tagja. Mindketten hangsúlyozták, hogy a faluban és a falu határában számos kereszt található, mind saját történettel. Egyik tragédiáról, kivégzésről, más járványról, míg van olyan is, ami a Rákóczi szabadságharc idejében a Bátmonostor és Vaskút között megpihenő labanc csapatok táborhelyéről (csupán talapzat) emlékezik meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában