Pályázat

2024.03.01. 07:00

Ezekre büszkék a vadkertiek: tizennégy értéket számlál a helyi értéktár

A Soltvadkerti Értéktárban tizennégy helyi érték szerepel. Az értéktár bizottsági elnöke, Fodorné dr. Schiszler Terézia számolt be az egyik önkormányzati ülésen a szervezet tevékenységéről.

Barta Zsolt

Az elmúlt időszakban a bizottság jelentős szerepet vállalt a Soltvadkert Város Önkormányzata által 2021. december 27-én elnyert azonosító számú, „A helyi nemzeti értékek népszerűsítése Soltvadkerten” című pályázat megvalósításában. A pályázaton kétmillió forintot nyertek, amelyet tavaly április 30-án zártak le. A pályázatuk célja a Soltvadkerti Értéktár és az oda felvett 14 helyi nemzeti érték népszerűsítése, a fiatalok szemléletformálása, a helyi közösség identitás-erősítése volt. E cél érdekében és a helyi sajátosságokat figyelembe véve állították össze a pályázat szakmai programját és költségvetését.

büszkeség, értéktár, Soltvadkert
A helyi értéktár egyik értéke a csettegő is, amelyből több százat gyártottak a településen
Fotó: Barta Zsolt

A megvalósítás során értéktárkiadványt készítettek az eddig a Soltvadkerti Értéktárba felvett 14 helyi nemzeti érték, nevezetesen a Csettegő, az Ezerjó szőlőfajta, Krebsné Tuska Zsuzsanna keramikus munkássága, Nagy-Pál István szellemi munkássága, Richter Ilona alkalmazott grafikus-tudományos illusztrátor munkássága, a Soltvadkerti Református Templom, a sváb káposztás kolbász, Szabadi Mónika keramikus munkássága, Szakács László szellemi hagyatéka, a Szent Kereszt Kápolna, a Szent Korona Cukrászda, Szűcs-Farkas László képzőművészeti alkotótevékenysége, a Városi Mozi és a Vadkerti-tó szöveges és képi bemutatásával. A kiadvány 500 példányban készült el. Korábban elkészült a Vadkerti-tó gazdag növény- és állatvilágát bemutató asztali társasjáték terve, azonban a kiadására forráshiány okán nem volt lehetőség. A pályázati összegből 100 darab kiadását tervezték, amely önerő hozzárendelésével meg is valósult. A szakmai tervben szerepelt egy helyi értéktárnap rendezvény, melyet 2023. április 15-én tartottak meg.
 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában