KVÜ

2024.03.02. 15:00

Éjszaka dolgozik a permetező autó Kecskeméten

Éjszaka permetezik Kecskemét fáit jövő héttől: a szokásos tavaszi növényvédelmi lemosó permetezést kedvező időjárás esetén, a tervek szerint hétfő éjjel kezdi meg a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. (KVÜ) megbízásából a Növényvédő és Kártevőirtó Kft. Az enyhe tél miatt különösen fontos a permetezés a közterületi fás szárú növények, elsősorban a vadgesztenye, platán, egyéb díszfák és cserjék védelmében – írja közleményében a KVÜ.

Horváth Péter

A közlemény szerint a kéregrepedésekben, rügyeken áttelelt károsítók (takácsatkák, levélatkák, levél- és pajzstetvek, amerikai lepkekabóca) és gombabetegségek ellen alkalmazott növényvédő szerek környezetbarát, biokultúrákban is engedélyezett termékek, hatóanyaguk a paraffinolaj, illetve a réz. Az olaj megfullasztja a kártevőket, továbbá rugalmas bevonatot képez, mely aszályos időszakokban jelentősen megnöveli az állomány szárazság- illetőleg stressztűrő képességét is. A réz a gombabetegségek szaporítóképleteit pusztítja el. A szerek munkaegészségügyi várakozási ideje nulla nap, vagyis nem káros az emberi egészségre.

éjszaka, permetezés, kvü
Éjszaka permetezik Kecskemét fáit
Fotó: Karnok Csaba / illusztráció

A közleménybe a KVÜ emlékeztet, hogy a jogszabályoknak megfelelően a permetező autó csak éjjel dolgozhat közterületen, így előreláthatólag este 22 óra és hajnali 4 között számíthat megjelenésére a lakosság.

Az éjszakai permetezés során esetlegesen a parkoló autókra hulló szer semmilyen kárt nem okoz és könnyen eltávolítható, lemosható.

A munkálatok az időjárástól függően az ütemterv szerint március 18-án befejeződnek – olvasható a KVÜ közleményében.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában