Kecskemét

2024.03.15. 10:34

Bán Mór hazai közönség előtt mesélt a Hunyadi kötetekről – galériával

Hősök könyvben, hősök filmen címmel rendeztek pódiumbeszélgetést csütörtökön Bán Jánossal, írói álnevén Bán Mórral, a Hunyadi kötetek írójával Kecskeméten. Napjaink, hazánk egyik legismertebb írója hatalmas tisztelettel beszélt a Hunyadi családról, a történelemben betöltött fontos szerepükről. Az események felidézése során szembetűnő volt Bán Mór mélyremenő, hatalmas tudása a 15-16. századi magyar történelemről. A közönség itta szavait.

Sebestyén Hajnalka

A Tudomány és Művészetek Házában – a Bács-Kiskun Vármegyei TIT szervezésében – megrendezett pódiumbeszélgetésen Szappanos Benedek kérdezte Bán Mórt, a Hunyadi kötetek szerzőjét. Nem titok a kecskemétiek előtt, hogy Bán Mór azonos a kecskeméti születésű Bán Jánossal, aki egykoron a Petőfi Népe munkatársa is volt hosszú éveken át. 

Bán Mór, Hunyadi, pódium-beszélgetés,
Bán Mór (Bán János) a Hunyadi kötetek írójával beszélgettek a TIT rendezvényén

A beszélgetés során kitértek a Hunyadi-könyvekre és az abból készült, várhatóan 2024 év végén bemutatott Hunyadi filmsorozatra is. A Hunyadi kötetekből eddig 12 jelent meg, de már készül a 13. is. 

– Eredetileg 10 kötetet terveztünk a kiadómmal, de olyan sokrétű a Hunyadi család története, hogy már 12.-nél tartok. A tervek szerint még kettőt írok. A Hunyadiak egy három generációs család volt: Hunyadi János, fia, Mátyás király és unokája Corvin János. A magyar irodalomban soha senki nem írt még ennyire hosszú történetet egy történelmi családról – mondta Bán János, majd felidézte, honnan is indult az írói pályafutása.

– Korábban is írtam, de a korosztályomhoz hasonlóan a sci-fi és a fantasy világa ihletett meg. Az első írásom a Petőfi Népében jelent meg középiskolás koromban, az 1980-as években. Pontosabban 1983-at írtunk, és a középiskolában magyarból nem álltam éppen fényesen. Mivel felvételi előtt álltam, szerettem volna jobb jegyet. Úgy gondoltam, ha írok egy regényt, akkor a magyar tanárom is jobb jegyet ad. Egy matek órán kezdtem bele, bevonva egy osztálytársamat. Az elkészült másfél oldallal bekopogtattam a Petőfi Népéhez, ahol az akkori főszerkesztő, Gál Sándor nem nevetett ki, hanem biztatott, hogy folytassam az írást. Ha elkészül, visszavár. Így is történt. Annyira megtetszett neki az írásom, hogy a Petőfi Népe le is hozta folytatásos regényként. Az első rész, pont a félévi osztályzó konferencia napján jelent meg, így végül négyest kaptam – emlékezett vissza.

A beszélgetés során felmerült kérdésként, miért éppen a Hunyadiakat választotta a regény fő témájaként. Bán János elmondta: mindig nagyon szerette a történelmi regényeket könyvben és filmvásznon egyaránt. Azt tapasztalta, hogy mindig csak a magyar történelem tragédiáit dolgozták fel, holott sok dicsőséges esemény is történt az évszázadok alatt, melyek szinte alig kaptak reflektorfényt.

– A magyar nemzet gazdag történelemmel bír. Mégis a pozitív hősökről alig készült komoly film vagy könyv, gondolok itt például Szent Istvánra vagy éppen a Hunyadiakra. Mátyás királyról igaz forgattak tévéfilmet és vígjátékot, de komoly költségvetésű filmet nem. Valahogy a magyarok csak a tragédiákat részesítik előnyben – jegyezte meg Bán János, majd rátért arra, miért is esett a választása a Hunyadiakra.

– A Hunyadi korszak, és a maga a 15-16. század nagyon izgalmas. A család történelme nemcsak gyönyörű, de tanulságos is. Kezdve azzal, hogy Hunyadi János olyan mint egy mesebeli alak, ahogyan feltűnik mint katonai tehetség és hatalmas karriert fut be. Egy egyszerű lovagból lesz a Délvidék védelmezője, Magyarország kormányzója. Már maga a származása is különleges, hiszen 13 elmélet van arra, hogy valójában honnan is származik – tette hozzá, majd hosszasan mesélt az életéről, a hadi sikereiről, a Nándorfehérvári csatáról, a dicsőséges hadjáratokról.

A közönség teljes odaadással hallgatta Bán Jánost, aki hatalmas történelmi tudásáról adott tanúbizonyságot, hihetetlen mélységében megismerte a Hunyadiakat, a kor eseményeit, melyet tökéletes élvezetességgel adott át. Mindenki szemei előtt megjelent a Hunyadi család és a csaták pillanatai. 

A Hunyadi kötetek mellett szó esett a 10 részes Hunyadi filmsorozatról is, mely az év végén debütál a TV2-ön, majd a streaming szolgáltatókon keresztül várhatóan az egész világ megismerheti majd a magyar történelem e fontos szeletét, hiszen számos nemzet érintett benne. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában