Helvécia

2024.03.01. 08:00

Az alapítási ünnepen disznótorossal kínálnak meg mindenkit

Helvécián szombaton tartják meg az Alapítási Ünnepet, tisztelegve őseik előtt. Lesz tárcsássütő-verseny, és az önkormányzat jóvoltából finom disznótorossal kínálnak meg minden vendéget.

Sebestyén Hajnalka

A nagyközség hetedik alkalommal hívja életre a vidám hangulatú rendezvényt a művelődési háznál. Az alapítási ünnepen hagyományosan arra emlékeznek, hogy 1892-ben, 132 évvel ezelőtt települt be 105 szőlőművelő család a Balaton-felvidékről – a filoxéra szőlőbetegség elől menekülve – a mai Helvécia település területére. A gazdák a Svájcban született Wéber Ede meghívására érkeztek a pusztába, hogy megvalósítsák álmát és virágzó szőlőbirtokot hozzanak létre a homokon. 

DSC_1758
Helvécia Alapítási Ünnep
Fotó: Sebestyén Hajnalka / archív-felvétel

A szombati rendezvény 8 órakor kezdődik, az ünnepélyes megnyitót 10 órakor tartják. A nap folyamán lesz élőzene, gyermekműsor, országosan ismert fellépő, ugrálóvár, kézműves termékek, arcfestés, vattacukor, forró tea, friss töpörtyű, forralt bor, kemencés kenyérlángos, délben pedig disznótoros kóstoló.

Meghirdették a tárcsás sütögetést, és a süteménysütő versenyt is, melyet neves zsűri bírál majd el. Értékes ajándékban részesülnek a díjazottak. A délutáni tombolasorsoláson pedig sok-sok ajándékot sorsolnak ki, a fődíj egy kismalac lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában