Magyar Vöröskereszt

2024.02.22. 18:42

Kecskeméten is várták az önzetlen véradókat – galériával, videóval

Immár tizedik alkalommal rendezi meg a civil véradást a Bács-Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ a héten vármegyeszerte. Csütörtökön a Kecskeméti Területi Vérellátóban várták a véradókat.

Horváth Péter

Molnár Elvira, a szervező központ szakmai vezetője elmondta, hogy a civil véradást 2019-ben indította útjára a Miniszterelnökség, a Civil Központok Országos Hálózata, illetve az Országos Vérellátó Központ, illetve azóta csatlakozott a Magyar Vöröskereszt is a kezdeményezéshez. 

véradás, civil véradás, önkéntesség, magyar vöröskereszt
Sokan adtak vért Kecskeméten
Fotó: Bús Csaba

Évi két alkalommal tartanak civil véradást, tavasszal és ősszel, mindkét alkalommal egész héten, az ország teljes területén. A civil véradás célja a civil szervezetek megszólítása, így ösztönözve azokat olyan társadalmilag fontos feladatokba való bekapcsolódásra, melyek mindennapi tevékenységükön túlmutatnak. De kiemelt cél a másik oldal, a véradók megszólítása azért, hogy ismerjék meg a civil szervezeteket és kapcsolódjanak be tevékenységükbe.

A szakmai vezető arról is beszélt, hogy egyre több embert tudnak megszólítani, minden évben növekszik a véradók száma. Molnár Elvira maga is véradó, és kiemelte, hogy felemelő érzés, amikor a vérellátó küldi az sms-t arról, hogy valakinél felhasználták a vérét, és így hozzájárult egy élet megmentéséhez.

Molnár Elvira elmondta, hogy szerdán Kecelen volt rendezvény, pénteken Szabadszálláson, és vasárnap Tázláron várják a véradókat.

Ugyanezt hangsúlyozta Gyimesi András, aki rendszeres véradó, és a civil véradáson is részt vett. Mint fogalmazott, egyetért a vérellátó mottójával, miszerint a véradás az önzetlenség legszebb formája, amiről kiváló visszaigazolás a felhasználást követően érkező üzenet. A megszólaló arról is beszélt, hogy magas vérnyomása van, amin sokat segít a rendszeres véradás.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában