Fejlesztés

2024.02.17. 10:48

Varga Gábor: együttműködünk, így tesszük élhetőbbé Hercegszántót

A helyi egészségügyi szolgáltatás stabil, van fogorvos, gyerekorvos és háziorvos is a településen, köszönhetően az elmúlt időszak fejlesztéseinek, tudtuk meg Varga Gábortól, Hercegszánó polgármesterétől. Hírportálunknak az elmúlt időszak sikeres pályázatairól és a település hulladékgazdálkodási egyesületéről, a KÜKE tevékenységéről is beszámolt.

Márton Anna

Varga Gábor polgármester

Fotó: Márton Anna

Az elmúlt időszak legfontosabb feladata volt a településen az, hogy a helyi egészségügyi szolgáltatásokat rendbe hozzák, mondta el hírportálunknak Varga Gábor polgármester.

− A helyi egészségügyi szolgáltatásokat stabillá tettük, sem fogorvosunk, sem saját fogorvosi rendelőnk nem volt, és időközben a háziorvosunk is elhagyta a települést. A pályázati támogatásoknak köszönhetően sikerült egy új, korszerű fogorvosi rendelőt és egy orvosi szolgálati lakást kialakítanunk a megüresedett volt gyermekorvosi rendelő épületében − sorolta a fejlesztéseket a polgármester.

A Magyar Falu Program 30-30 millió forinttal támogatta a beruházásokat. Varga Gábor hozzátette: az idei év elejétől megoldódott a háziorvosi problémájuk is, elmondhatják, hogy jelenleg stabil a helyi egészségügy. 

Útépítések és – felújítások is megvalósultak 

− Utakat is építettünk és meglévő útrészeket újítottunk fel, 162 millió forintból, ebben volt TOP Plusz, illetve Magyar Falu Program pályázat. A Mártírok útja földes út része aszfaltburkolatot kapott közel 63 millió forintos TOP Plusz forrásból. A Vodica kegyhelyhez vezető rossz állapotú útszakaszt, a Mártírok útját és a Zrínyi utcát a Magyar Falu Programban elnyert  99 millió forintos összegből újítottuk fel − tette hozzá Varga Gábor. 

A közelmúltban rendbe tették a temetőt, fákat ültettek, vízvételi helyet, új urnasírkertet építettek, ezen felül feltérképezték és digitálisan nyilvántarthatóvá tették a sírhelyeiket. Mindezt a Magyar Falu Program és Leader-pályázatok 18 millió forintos támogatásából tudták megvalósítani.

Fotó: Márton Anna

A sportcsarnok elektromos hálózatának felújítása és a belső munkálatok 12,5 millió forintba kerültek, amit a Belügyminisztériumi Pályázatnak köszönhetnek. A művelődési ház teljes tetőcseréjét és a színpad megvilágításának korszerűsítését 25 millió forint pályázati támogatásból oldották meg.

− Tanyagondnoki buszt vásároltunk 15 millió forintért, így megkönnyítettük a helyi Kolping Alapszolgáltatási Központ munkáját, amely nálunk családsegítő és tanyagondnoki szolgálatként működik. Jelenleg beadott pályázatunk van a Kolping által használt önkormányzati ingatlan teljes felújítására. Ami nagyon fontos és szükségszerű lenne a gördülékeny munka folytatásához, színvonalának emeléséhez. Az elmúlt időszakban felújítottuk a Hóduna és a Budzsak központi részét, ez 22 millió forintba került. Hóduna központi részén új útrészeket aszfaltoztunk, ezen felül pedig a mellette levő járdaszakaszt is felújítottuk − mondta Varga Gábor.

Budzsakban járdát építettek és új buszmegállóval is szépült a környezet. A község fontos tereit, parkjait rendbe tették, valamint parkolót építettek, újítottak fel. Ezt a munkát a jövőben is folytatni szeretnék. A parkfelújításra a Magyar Falu Programban nyertek 5 millió forintot.

Régi problémát oldottak meg az egyesület létrehozásával

A gazdákkal összefogtak és megalapítottak egy egyesületet, ami a külterületi utak karbantartását és a környezet megóvását tűzte ki célul. − A külterületi utak karbantartására a gazdákkal megalapítottuk a Külterületi Útjaink és Környezete Karbantartásáért Közösen (KÜKE) elnevezésű egyesületet, gondozzuk a földes utakat és Magyar Falu Programban pályázati forrásból sikerült építési bontási hulladék lerakót létrehoznunk − mondta a polgármester.

A kezdeményezés népszerű, a Magyar Falu Program támogatásával 6 millió forintból telephelyet vásároltak, felújítottak és létrehoztak egy hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkező telepet. 

− Korábban nagyon nagy probléma volt nálunk, hogy az építési hulladékot kiszórták a földes utak közepére, vagy bedobták a bokros gazos részekre, de most ezzel kezd helyreállni a rend. Nem viszik ki a hulladékot az utak szélére, hanem díjmenetesen leadható minden hercegszántói lakosnak és utána újrahasznosítva felhasználjuk az utak állagának javítására

 − tudtuk meg Varga Gábortól.

− Úgy gondolom, hogy jelenleg az oktatás, a kultúra, a sport terén kimagasló településünk élete. Segítjük és egyben bevonjuk vallási és civil szervezetinket közös elképzeléseink megvalósításába, együttműködünk és tesszük élhetőbbé Hercegszántót − zárta gondolatait a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában