Képviselő-testület

2024.02.18. 16:03

Új sportcsarnok épülhet Kalocsán

A város képviselő-testülete múlt csütörtöki ülésén döntött annak a tulajdonosi hozzájárulásnak a megadásáról, amelynek értelmében a Kalocsai Kézilabda Club (KKC) sikeres pályázat esetén, a meglévő Martinovics utcai sportcsarnok mellett egy új csarnokot építhet. A vagyonelem az önkormányzat ingatlanvagyonát gazdagítja majd.

Zsiga Ferenc

Mint az ülésen elhangzott, a Magyar Kézilabda Szövetséggel (MKSZ) informálisan már egyeztetettek a pályázat benyújtásáról, ugyanis az új sportlétesítmény az MKSZ által folyósított tao-támogatásából, utófinanszírozással épülhet meg. A létesítmény azonban nem az egyesület, hanem a város tulajdonát képezi majd, azt a KKC mellett más egyesületek is használhatják és az oktatási intézmények is igénybe vehetik. Mint a hozzászólásokból kiderült, a helyszín kiválasztásánál ez utóbbi volt a döntő szempont. A tervek szerint idén a kiviteli tervek készülnek el, 2026 őszéig pedig megépülhet az új csarnok.

Helyszínrajz a területről
Fotó: Kapott fotó


Az előterjesztés szerint a megvalósítandó új sportcsarnok helyén jelenleg egy több mint húszéves, teljesen elhasznált kültéri pálya található. A helyszínről egyeztettek a város főépítészével, vele közösen vizsgálták meg a terület beépíthetőségének jogi és fizikai feltételeit.

A tervezett csarnoképületben egy 40x20 méteres, szabványos kézilabdapálya kerülne kialakításra, négy játékosöltözővel, két játékvezetői öltözővel, a hozzájuk tartozó vizesblokkokkal együtt. Az új sportcsarnok több ütemben valósulna meg. Első körben a tervezéssel kapcsolatos költségek finanszírozására pályáznak. A kivitelezésre vonatkozó kérelem a következő szakaszban, jövő év február végi határidővel kerülne beküldésre. A teljes projekt megvalósításának tervezett befejezési határideje 2026. szeptember 30.

Fontos szempontnak bizonyult, hogy önerőt sem a KKC-nek, sem a város önkormányzatának nem szükséges biztosítania, ugyanis a fejlesztés 100 százalékban pályázati forrásból megvalósítható. A képviselő-testület egyetlen korlátot szabott: a KKC-nek be kell vonnia a polgármesteri hivatal városüzemeltetési és fejlesztési osztályát az előkészítési és a megvalósítási folyamatba, és a műszaki tartalom egyeztetésébe.

A döntés előtt Hartman János, a KKC elnöke megerősítette, hogy a csarnok a kézilabda mellett más sportágak igényeit is kiszolgálja, beépül a középiskolai, a tömegsport és szabadidősport rendszerébe, és akár nem sportcélú rendezvények megtartására is alkalmas lesz. A projekt financiális oldaláról elmondta: ez egy több mint 400 milliós, utófinanszírozott beruházás, amelynek a részletes költségvetése még összeállítás alatt áll. A tao-forrást az egyesület felelőssége megszerezni, de a forrás kezelője a Magyar Kézilabda Szövetség lesz. Az új sportcsarnok létesítéséről szóló határozati javaslatot a jelenlévők képviselők egyhangúan elfogadták.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában