Beruházások

2024.02.09. 17:55

Több jelentős fejlesztés várható idén Kiskunfélegyházán

Újjáépül a Dózsa György utca, a Felsőtemető ravatalozója, megépül a Csanyi úti kerékpárút és folytatódnak a városrészi útépítések – számolt be a várható idei fejlesztésekről Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere közösségi oldalán.

Vajda Piroska

Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere

Fotó: Vajda Piroska

A városvezető az önkormányzati ciklus végéhez közeledve összegezte a várható fejlesztéseket. Mint írja, a Covid-járvány, a háború, az energiaválság és az infláció kísérték végig az elmúlt öt évet. Ebből a tavalyi év az energiaválság jegyében telt el, hiszen gyakorlatilag elfűtötték és elvilágították a város beruházásokra félretett pénzét. Mindazonáltal tudatosan készültek a „jobb időkre” és félretett tartalékból ebben az évben komoly, előremutató fejlesztéseket tudnak megvalósítani. 

Teljesen megújul a Dózsa György utca

Elsőként a Dózsa György utca felújítása kezdődik meg a Kossuth utcától az Dózsa-iskoláig. Ez a város egyik legszélesebb utcája és hétköznapokon talán az egyik legnagyobb forgalmat bonyolítja, hiszen az üzletek mellett óvoda, általános iskola és bölcsőde is van az utcában. A beruházás során teljesen új aszfaltburkolat, vízelvezetés, útpadka és vastag pályaszerkezet valósul meg. 

A Zöld város folytatásaként ismert projekt közbeszerzése lassan lezárul és megkezdődik a Körpatikától a Dózsa utcáig terjedő szakaszon a Kossuth utca mindkét oldalának a teljes újjáépítése, beleértve a déli irányban leágazó kisebb átjárókat is. Ez év végéig befejeződik – írja a polgármester.  

Megépül a Csanyi úti kerékpárút

Csányi József arról is beszámol, hogy nem várnak tovább a Csanyi úti kerékpárút megépítésével, így a Szentesi úttól az IBV előtt található vasúti átjáróig 2,3 méter széles, kényelmesen közlekedhető kerékpárutat építenek. Mivel a fejlesztésre nem nyert a város semmilyen támogatást, önerőből valósítják meg, hiszen az út mentén található gyárakba naponta több százan járnak dolgozni kerékpárral és az új bölcsőde megközelítése is sokkal kényelmesebb és biztonságosabb lesz.

A ravatalozót is felújítják

A harmadik projekt a Felsőtemető ravatalozójának teljes felújítása lesz. Emellett még ebben az évben megkezdik mindkét sírkert bekamerázását, amitől a lopások számának csökkenését várják.

A polgármester arról is ír, hogy áprilisban több száz millió forint úgynevezett maradványpénz felszabadulását várják. Ebből további városrészi útépítéseket terveznek a Kossuthvárosban, folytatják a bankfalusi utcák aszfaltozását, de Móravárosban és a többi városrészben is tervezünk felújításokat a felszabaduló összeg függvényében.

A közlemény szól a Vasas pálya újjáélesztéséről szóló projektről is. A polgármester megemlíti, hogy a közbeszerzési eljárás értékelése folyik jelenleg, reményei szerint néhány hónapon belül szerződést tudnak kötni a kivitelezésre és elindulhatnak végre a munkálatok. Bízik benne, hogy a molnártelepi út felújítása is elindulhat az év második felében. 

Csányi József végezetül arról ír, hogy az építkezésekre szánt pénz mellett váratlan kiadásokra 300 millió forintot különítettek el. Ez a város tartaléka. Ugyanakkor továbbra is támogatják a kórházat, a továbbtanuló diákokat, valamint a sport- és civilszervezeteket. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában