Foktő

2024.02.08. 13:03

Tizenhat település részesül az atomerőmű támogatásából

A Duna jobb és bal pártjáról nyolc-nyolc települést tömörítő, a Paksi Atomerőmű 12 kilométeres körzetében fekvő település alkotta Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) szerdán Foktőn tartotta ülését. A tanácskozáson az elmúlt évi költségvetés utolsó módosításáról, majd az idei évi költségvetés tavalyival megegyező, 324 millió 193 ezer forint bevételi főösszegű elfogadásáról döntöttek.

Zsiga Ferenc

Foktőn tanácskoztak

Fotó: Zsiga Ferenc

A társulás legmagasabb fóruma, a Filvig Géza elnök, Kalocsa polgármestere vezette polgármesterek tanácsa a költségvetés elfogadása keretében határozott annak az összesen 10 millió forint+áfa összegnek a felosztásáról, amely az illetékességi területén működő média támogatásáról szól. A megítélt legmagasabb támogatási összeg 2 millió, míg a legalacsonyabb 250 ezer forint, a támogatottak köre az elmúlt évihez képest nem változott. Azt a költséghely tárgyalásánál egyértelműen leszögezték, hogy az egyes megkötött szerződésekben az ellentételezést a korábbiaknál szigorúbb szabályokhoz kötik majd. 

A költségvetés elfogadásakor döntés született arról is, hogy az évek óta nagy népszerűségnek örvendő TEIT Nap megrendezéséhez 3 millió forintot biztosítanak. 

A továbbiakban elfogadták a TEIT egyik legfontosabb szerve, az Ellenőrző Bizottság azon munkatervét, amelynek értelmében a bizottság tagjai az atomerőműhöz kapcsolódóan legalább egy, míg a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK) vonatkozásában ugyancsak egy ellenőrzést tartanak majd. Az ellenőrzések száma szükség szerint – például egy nem várt eseményt követően – emelkedhet. Döntöttek arról is, hogy három fő részvételének kiadásait biztosítják a Nukleáris Létesítmények körüli Európai Önkormányzatok Csoportja (GMF) idei közgyűlésén.

Miután a TEIT polgármester tagjai a 2023. évi költségvetési előirányzat módosításáról, majd a 2024. évi költségvetésről szóló határozati javaslatot elfogadták, Dohoczki Csaba, a Nukleáris Létesítmények körüli Európai Önkormányzatok Csoportja (GMF) magyar alelnöke áttekintő tájékoztatást adott a GMF 2023. második félévi tevékenységéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában