Nyílt ülés

2024.02.13. 19:50

Telt ház a szanki közmeghallgatáson: eredményes évet zárt a település – galériával

– A 2019-es cikluskezdés óta – miközben a világjárvány, rezsiemelkedés, válság is nehezítette az önkormányzatok életét – a múlt év végre kevesebb izgalommal telt, a költségvetésünk kiegyensúlyozott – mondta többek között Varga Ferencné polgármester a hétfői közmeghallgatáson.

Tapodi Kálmán

Megtelt a művelődési ház nagyterme a közmeghallgatással egybekötött nyílt ülésen

Fotó: Tapodi Kálmán

A település lakóit érdeklik a közügyek, amit az is bizonyított, hogy megtelt a helyi művelődési ház nagyterme a képviselő-testület közmeghallgatással egybekötött nyílt ülésére. Varga Ferencné polgármester sok számadattal is alátámasztotta a 2023-as év eredményeit, amelyek között például igen jelentős a Mikszáth utca és a Kiskun Emlékhely szilárd burkolatának kiépítése. Mint elhangzott: a közösségi ház és a Kiskun Emlékhely energetikai korszerűsítését is megkezdhették az elnyert támogatásból. A településvezető örömmel számolt be arról is, hogy egy fogorvosi rendelő kialakítására 110 millió forintot nyertek, míg a Magyar Falu Programból hatmillió forint jut játszótéri eszközökre, és új víztározóval gyarapodott a szanki horgásztó. 

– Visszafogott, takarékos volt a gazdálkodásunk – jelentette ki a polgármester, aki beszámolt arról is, hogy az iparterületen egy 600 négyzetméteres csarnokot építhetnek, és az önkormányzat tervezi a volt takarékbanki épület megvásárlását. Egyezség még nem született a vételárról, de a községvezetés élni szeretne elővásárlási jogával. Az épület jövőbeni funkciójára is vannak elképzelések – bölcsőde, óvodai foglalkoztató helyiségek –, de egyelőre csak a vásárlás lesz a mai képviselő-testületi ülés napirendjén. 

Az idei községi programok kapcsán elhangzott, hogy szeretnének méltó módon megemlékezni a település alapításának 150. évfordulójáról, és arról is, hogy idén lesz 60 éve, hogy a szénhidrogén-bányászat jelen van a község életében. Idén szilárd burkolatot kap a Bócsa–Szank közötti út is, ami három méter széles lesz. 

A közvilágítással kapcsolatban Lengyeltóti Zsolt, a GreenNovate Kft. ügyvezetője – a cég 2018 óta működteti a közvilágítást a településen – elmondta, hogy befejeződött a körzetvezérlők cseréje, így a legmodernebb eszközökkel biztosítják a szolgáltatást. 

A közmeghallgatáson jelen volt a majsai rendőrőrs új parancsnoka, Farkas Tamás alezredes, valamint Birtalan Róbert alezredes, az őrs rendészeti alosztályának vezetője. Birtalan alezredes arról számolt be, hogy igen jónak mondható a közbiztonság Szankon, amely egy nyugodt település. Kérdésre válaszolva hozzátette: rendszeresen vannak sebességmérések a községben, ahol több helyen is 30 kilométer/órás sebességkorlátozás van érvényben. 
Több felvetés is elhangzott a túlsúlyos járművekkel kapcsolatban, amelyek az olajtársaság magánútján, Bodoglár irányából érkeznek a faluba, és károsítják a település útjait. A rendőrség alkalomszerűen ellenőrzi ezeket a járműveket is, de mint javasolták, ha ilyen eseteket látnak, jelezzék a 112-es telefonszámon. Mint elhangzott: a körzeti megbízottak mellett településőr is óvja a közbiztonságot, akit a 30/621-5248-as számon lehet értesíteni. 

Szank a számok tükrében

A közmeghallgatáson elhangzottak szerint a településre a 2019–2024 közötti időszakban, különböző forrásokból, összesen több mint 2,5 milliárd forint pályázati pénz érkezett. Mindebből a Kiskunmajsa és Felső-Szank közötti út elkészítésére 1,6 milliárdot fordítottak, a pénteken átadandó jászszentlászlói szennyvíztisztító – amely a szanki szennyvizet is fogadja – szanki átemelőinek átépítésére 181,5 millió forintot költöttek. A TOP pluszos megnyert pályázatok összege 357,8 millió forint volt. 

A múlt évben a lakosság létszáma 2355 fő volt a községben, ahol 22 gyermek született, az elhunytak száma 29 fő volt. Az általános iskolások létszáma 161, az óvodásoké 86, a bölcsődéseké pedig 5 fő volt. A település társadalmi szervezeteinek száma 14. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában