Kiállítás

2024.02.25. 12:33

A solymászat története is megelevenedik a szanki tárlaton – galériával, videóval

Szirti sas, Harris héja, Chaco-bagoly és egy kolyiba füleskuvik is részesei voltak annak a szanki solymászkiállításnak, amit Gasztonyi Dániel mestersolymász és családja gyűjteményéből állítottak össze. A solymász tizenhárom éve költözött Szankra, ahol az ország legnagyobb ragadozómadár-tenyészetét működtetik a Kisasszony dűlőben lévő egykori iskolaépületben.

Tapodi Kálmán

A Gasztonyi gyerekek beleszülettek a solymászatba és a ragadozómadár tenyésztésbe, így aztán mindhárman tevékeny szerepet vállaltak a kiállítás megnyitóján. Botond a pakolásnál és tárlatrendezésben segített, míg húgai, Zselyke és Zsálya egy-egy bagollyal szerepeltek a megnyitón. A tenyészet egyik büszkeségét, a már vadászó, egyévesnél idősebb szirti sast Dániel tartotta, míg felesége, a solymászcsaládból származó Alexandra egy héját, akinek élénken felkeltették a figyelmét a prédának tekintett baglyok.

Gasztonyi Dániel, szirti sas, kiállítás,
A tenyészet egyik büszkeségét, a már vadászó, egyévesnél idősebb szirti sast tartotta Gasztonyi Dániel 
Fotó: Tapodi Kálmán

– Szerepeltünk már néhány kisebb kiállításon, amik között voltak szakmai tárlatok is, de ilyen nagyot még sohasem állítottunk össze. Bevallom, most jobban izgultunk, mint amikor a vadászati világkiállítás résztvevői lehettünk. Szankon már többször tartottunk bemutatókat, de ez az első kiállításunk és örömünkre igen sokan jöttek el a megnyitóra. A mostani solymászati kiállítás anyagát lényegében már összegyűjtötték a nagy elődök, mi már csak rendezgettük a tárgyakat, de az ő munkájuk nélkül ez a kiállítás nem jöhetett volna létre – mondta el Gasztonyi Dániel, aki már harminc éve solymászkodik. Jelenleg abban a tanyában, ahol a néhai német solymász Ernst Lüttger nevelte a ragadózómadarait.

Szenvedélyes gyűjtő volt Ernst Lüttger, így az ő hagyatékából is rengeteg könyv, fénykép, festmény és művészeti alkotás látható a szanki Európa Házban berendezett tárlaton, melyen megemlékeznek a magyar solymászat kiemelkedő alakjairól Galántai Lelovich Györgyről (1913–1993) és Bástyai Lórántról (1910–1993) is.

A kiállított tárgyak között sok tarisznya, sólyom sapka és solymászkesztyű is helyet kapott, melyek a solymászok fontos eszközei. Utóbbi védi őket a madár karmaitól és kényelmes ülőhelyet is biztosít a madaraknak. A nagy becsben tartott régi eszközök némelyiket még ma is használják Gasztonyiék, de értékük és koruk miatt legtöbb már csak értékes díszei az otthoni gyűjteménynek.

A megnyitón Varga Ferencné polgármester mondott köszönetet a kiállítás létrehozóinak és Gasztonyi családnak, hogy vállalták a bemutatkozást. A méltatás során elhangzott, hogy 2009 óta működik a szanki határban a madárkiképzéssel foglalkozó sólyomiskola, amit 2011-ben vettek át Gasztonyiék, akik már sok látványos bemutatót tartottak a szanki rendezvényeken. A madarakkal filmforgatásokon is szerepeltek már, de rágcsálóirtásra is felkérik őket. Hét éve a magyarországi vizes világbajnokságon a mestersolymász és madarai tartották távol a versenyek helyszínein a nemkívánatos szárnyasokat. 

Időszaki kiállításokat rendeznek az Európa Házban

Varga Ferencné elmondta, hogy az Európa Házban múlt évben kezdték azokat az időszaki kiállításokat, melyeken helyi alkotókat mutatnak be. Az első tárlat Radvánszki Tibor szanki művésztanár emlékkiállítása volt, majd utána az egykori tanítványainak műveiből rendeztek tárlatot. A solymászkiállítást április 24-ig lehet megtekinteni, keddtől szombatig, előre egyeztetett időpontban. Telefon: 77/495-701 és 70/329-8875. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában