Sasleltár

2024.02.22. 07:00

Több mint félezren figyelték a ragadozómadarakat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban 21. alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok, sólymok és egyéb ragadozó madarak éves számlálását.

Tapodi Kálmán

A felméréshez 2018 óta immáron 7. alkalommal a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak, így ismét a Kárpát-medence közös téli „sastérképe” készülhetett el több mint két és félezer sas, több mint kétszázötven sólyom, összesen tizenhét fajhoz tartozó közel huszonkétezer ragadozó madár megfigyelésével – írta közleményében az MME.

ragadozómadár, megfigyelés, természetvédelem
Idén januárban 21. alkalommal szervezték meg a hazánkban telelő sasok, sólymok és egyéb ragadozó madarak éves számlálását
Forrás: shutterstock.com / illusztráció

Az 522 (tavaly 400) magyar, horvát, szlovák, szlovén, cseh, szerb és román madártani szakember az egy időben végzett megfigyelések miatt „sasszinkronnak” nevezett számláláson a Kárpát-medence szinte valamennyi jelentős sas- és sólyomtelelőhelyét felmérte, így a lehető legpontosabb képet kaphattuk a nálunk tartózkodó ragadozómadár-fajokról és ezek egyedszámáról.

ragadozómadár, megfigyelés, természetvédelem
Forrás: mme.hu

Magyarországi sasleltár

A hazai megfigyelések 3 939 darab 2,5x2,5 kilométeres UTM négyzetet (az ország területét felosztó rácsháló "szemek") érintettek, amely összesen mintegy 20 ezer négyzetkilométert, azaz az ország területének több mint 20 százalékát fedték le. A felmérések természetesen a legjobb sasélőhelyekre koncentráltak, így a sasfajok szempontjából az országos állomány jelentős részét megfigyelték. A résztvevők összesen 1 102 (tavaly 1 113) rétisas, 790 (tavaly 660) parlagi sas, 8 (tavaly 5) szirti sas és 8 (tavaly 11) fekete sas megfigyelést rögzítettek. A madarászok különös figyelmet fordítottak a nagytestű, fokozottan védett sólyomfajokra is, így 71 (tavaly 63) kerecsensólymot és 50 (tavaly 54) vándorsólymot is sikerült megfigyelni.

Kárpát-medencei sasleltár

A hét résztvevő közép-európai ország összesítésében, 1 007 db 10x10 kilométeres mintavételi négyzetben 1 708 (tavaly 1 360) rétisast és 929 (tavaly 807) parlagi sast, 16 (tavaly 9) szirti sast és 10 (tavaly) 12 fekete sast figyeltek meg. A felmérés során összességében 17 ragadozómadár-faj 21 973 (tavaly 15 022) példányát figyelték meg a szakemberek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában