Polgármester-jelöltség

2024.02.23. 11:20

Kámánné dr. Bari Bernadett: Szolgálni szeretném ezt a várost, hiszen Baja az otthonom

Kámánné dr. Bari Bernadett jogász 2011-től a bajai polgármesteri hivatalban dolgozott, 10 éve önkormányzati képviselő, a Fidesz -KDNP frakcióvezetője, a Jogi és Ügyrendi Bizottság elnöke. Baján élnek férjével és három kislányukkal.

Márton Anna

− Gratulálunk a polgármester-jelöltséghez. Milyen érzés, hogy bizalmat szavaztak Önnek?

− Hatalmas megtiszteltetés, hogy a jobboldali közösség úgy ítélte meg, hogy alkalmas vagyok arra, hogy a 2024-es önkormányzati választásokon a Fidesz-KDNP polgármester jelöltje legyek. Ez egy pozitív visszajelzés számomra, igyekszem megszolgálni ezt a bizalmat. Természetesen bízom abban is, hogy a saját közösségünkön túl mások is így ítélik meg, és a választások után kamatoztathatom az eddig szerzett tapasztalatokat.

Kámánné dr. Bari Bernadett , polgármester, Baja
Kámánné dr. Bari Bernadett 
Fotó: Márton Anna

− Úgy nyilatkozott, amikor elfogadta a polgármester-jelölést, hogy egyebek mellett fontosnak tartja, hogy Bajának nyugodt vezetésre van szüksége. Mit ért ezalatt?

2019-ben egy „álcivil” összefogás nyerte meg tulajdonképpen az önkormányzati választást, 9 fővel kerültek többségbe a képviselő-testületben, a mi 6 tagú frakciónkhoz képest. Náluk volt a minősített többség, ők hozták meg a döntéseket. Ez egy olyan óriási felhatalmazás volt a városlakók részéről, ami lehetőséget teremtett arra, hogy érdemi döntéseket hozzanak a város érdekében. Ehelyett 2019 óta a baloldalon ennek a 9 főnek az egymással szembeni sokszor személyeskedő vitáiról hallunk folyamatosan, illetőleg ennek lehettünk tanúi a képviselő testületi ülésen. Több alkalommal próbálták belevonni a mi frakciónkat is ezekbe a csatározásokba, azonban igyekeztünk ebből kimaradni képviselőtársaimmal.Ez a fajta negatív hangulat átterjedt sokszor a város lakosságára is. Amikor nyugalomról beszélek, akkor elsősorban arra gondolok, hogy ezeket a csatározásokat kívül kell hagyni a hivatal falain és a városvezetésnek nem ezekkel az országos politikai vitákkal kell foglalkozni, hanem tényleg csak és kizárólag a bajaiak szempontjából fontos döntéseket hozni.

− A 10 éves önkormányzati képviselői, frakcióvezetői munkájában mi volt a legemlékezetesebb, illetve mi volt a legkellemetlenebb élménye?

Számomra az egyik legmeghatározóbb időszak 2015 ősze volt, amikor a Helyi Értéktár Bizottságból indulva hungarikummá vált a bajai halászlé. A mai napig szívesen emlékszem vissza erre az időszakra és biztosan nem vagyok ezzel egyedül. Sokan emlékezhetnek az akkori halászléfőző fesztivál hangulatára is, amikor például különböző installációkon keresztül került bemutatásra, hogy mi kell a bajai halászlé elkészítéséhez, vagy épp kiosztásra kerültek azok a halmotívumos bajai autósmatricák, amivel a mai napig lehet találkozni az utcákon. A kevésbé pozitív élmények közé tartoznak a politikai csatározások a képviselő testületi üléseken, de ebből most nem szeretnék példákat idehozni, mert méltatlan lenne. 

− A közelmúltban közel hatezren töltötték ki a Hajrá Baja! kérdőívet, amit a Fidesz-KDNP állított össze, kilenc kérdésre fogalmazták meg válaszukat a lakosok. A bajaiak mit gondolnak Baja jövőjével kapcsolatban? Mi az, amit már sikerült feldolgozni a kérdések közül?

− 5872 kérdőív érkezett vissza papíralapon, illetve elektronikusan. Ezeket dolgozzuk fel folyamatosan. Amikor ezeknek a kérdéseknek a feldolgozása megtörténik − erről folyamatosan beszámolunk −, akkor fogjuk ezeket a válaszokat beépíteni a Bajaiak Programjába.  Az egész Hajrá Baja! akciónak az volt a nem titkolt célja, hogy egy olyan programot tegyünk le a választások előtt az asztalra, amit a bajaiakkal közösen alkottunk meg. Ehhez a közös programalkotáshoz elengedhetetlen volt az, hogy megkérdezzük a bajaiak véleményét a legfontosabb témakörökkel kapcsolatban.

Fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy nemcsak a kérdőívekre érkezett válaszok adnak támpontot számunkra a bajaiak programjának kidolgozása során, hanem az a rengeteg személyes beszélgetés, visszajelzés, észrevétel, amit ezalatt a 30 nap alatt kaptunk, miközben gyakorlatilag lejártuk a várost képviselőtársaimmal, munkatársaimmal.

Nagyon sokat köszönhetünk a bajaiaknak ebből a szempontból is. Pozitívan fogadták a megkeresést és nagyon sokan mondtak véleményt Baja jövőjével kapcsolatban. 

− A város fölött lebeg több nehéz téma, kihívás. Felkészültnek tartja magát a következő öt évre? 

− Képviselőtársaimmal csapatot alkotva eddig is igyekeztünk bebizonyítani a bajaiaknak, hogy megszolgáljuk a tőlük kapott bizalmat, azáltal, hogy az ő érdekeiket képviseljük a döntéshozatala során. A továbbiakban is erre a feladatra jelentkezem, szolgálni szeretném ezt a várost, hiszen Baja az otthonom. Készen állok a feladatra!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában