Kiskunhalas

2024.02.29. 12:56

A jó szakmaválasztás felér egy diplomával: pályaorientációs napot tartottak a Vári szakképzőben − galériával

Formabontó pályaorientációs napot szervezett a Kiskunhalasi SZC Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégium. Az intézmény tanműhelyeiben a kilencedikes diákok adtak számot eddig megszerzett tudásukról a duális képzésben részt vevő partnercégek képviselői előtt.

Pozsgai Ákos

A hazai gazdasági ágazat komoly szakemberhiánnyal küzd, a szakképzési centrumok kiemelt célja a munkaerőpiacon hiányzó szakemberek utánpótlásának biztosítása. Kiskunhalason a Vári szakképző az egyik kiemelt, duális partnerekkel együttműködő intézmény, amely évről évre tucatszám bocsátja ki a jól képzett, szakmát és érettségit szerzett fiatalokat.

pályaorientációs nap, Vári Szakképző, oktatás, képzés
A tanműhelyben a tudásukról adtak számot a kilencedike tanulók 
Fotó: Kiskunhalasi SZC Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégium

 

Az intézmény első alkalommal szervezett olyan pályaorientációs napot, ahol szervezetten kaptak lehetőséget a tanulói munkaszerződés megkötése előtt a duális képzésben részt vevő cégek, hogy előzetesen személyesen felmérjék a hozzájuk jelentkező tanulók készségeit és képességeit.

A duális képzés lényege, hogy a képzésben részt vevő diák a tanulmányai mellett vállalja, hogy egy minősített partnerszervezetnél a képzési idő alatt gyakorlatot végez. Ennek eredményeként munkatapasztalatot szerez, és szakmai kompetenciáit már a képzés alatt megerősíti.

– Szerda délelőtt a Vári tanműhelyeiben a kilencedikes pék, cukrász, szakács, felszolgáló, kereskedő, asztalos, festő, burkoló, kőműves, hegesztő, villanyszerelő tanulók adtak számot szüleik és a duális képzőhelyek képviselői előtt mindarról a tudásról, amit szeptember óta tanultak. 

A gyerekek lelkiismeretesen készültek és minden meglévő tudásukat is beletették a mai napba. 

Közel húsz munkahely képviseltette magát. Emellett a szülők is bepillantást kaptak a szakmai alapképzés tanműhelyi és a szakmai elméleti képzés eredményességébe – mondta el dr. Komáromi Szilárd, a Kiskunhalasi SZC Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója, aki szerint az újfajta kezdeményezés bebizonyította, hogy a szakmai tudás a Váriban magas szinten elsajátítható a hiteles, több éves szakmai tapasztalattal rendelkező szakoktatóktól. Az intézmény vezetője rámutatott arra is, hogy mostanra a szakmunka felértékelődött, a jó szakemberekre nagy a kereslet a munkáltatók részéről.

Az iskola végzős tanulói a pályaorientációs nap keretében előadásokat hallgattak a rendőrség, a NAV és a katasztrófavédelem jelenlévő képviselőitől. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában