Duna-Tisza köze

2024.02.24. 15:57

Tavasz a természetben: énekelnek a pacsirták, párt keresnek a békák

Nemcsak a mezei és az erdei pacsirta énekel hanem az élővilág más képviselői is hirdetik a tavasz érkezését. A kiskunsági gyepeket járva már a sordély énekét is hallhatjuk – számolt be honlapján a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága.

Tapodi Kálmán

A kiskunsági erdőszegélyek, erdős sztyeppek jellegzetes költőfaja, a citromsármány is elkezdte a revírfoglalást. Az egerészölyvek nászrepülését is megfigyelték kollégáink, valamint a kerecsensólymok is foglalják már a mesterséges költőládákat – írták a knp.hu oldalon.

pacsirta, ének, tavasz
Zsuzsanna napján is énekelt már a mezei pacsirta
Fotó: Kalotás Zsolt / knp.hu

Mint hírül adták: – A kétéltűek közül a barna varangy jellegzetes hangját már február 10. óta hallhatjuk, sőt már a szaporodásuk is elkezdődött. Az erdei béka első példányait február 11-én észlelték a kollégák, míg a zöld levelibéka február 15-én került először a megfigyelők szeme elé. A barna ásóbéka első egyedei is láthatók már a felszínen, ahogy a magasabban fekvő telelőhelyeikről a szaporodóhelyekre igyekeznek. A pettyes gőte aktivitása is megfigyelhető a jellegzetes szaporodó helyeit jelentő, időszakos felső-kiskunsági vízállásokban.

– Az enyhe időjárás hatására a hüllők sem tétlenkednek: az első rákosi vipera hímek már a felszínen vannak és aktívak, valamint a homoki gyíkok is előbújtak a telelőhelyükről. Itt kell megjegyezni, hogy a Kiskunságban a hüllők gyakran közös telelőüregben vészelik át a téli hónapokat. Az említett üregekben a ragadozó-zsákmány kapcsolatban álló fajok (például rákosi vipera és homoki gyík) együtt telelhetnek. A területileg illetékes természetvédelmi őrkollégánk egy aktív mocsári teknőst észlelt Szakmár külterületén, a Csorna-Foktői csatorna partján – olvasható a cikkben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában