Gyerekek

2024.02.02. 12:28

Német nemzetiségi hetet tartottak a kalocsai kertvárosi iskolában – galériával

Egy különleges országjáró vándorláda és a benne elhelyezett 18. századi kulcs is részét képezi annak a kiállításnak, amelyen a hartai Német Nemzetiségi Tájház szebbnél szebb tárgyait csodálhatják meg az érdeklődők a Német Nemzetiségi Hét programsorozat keretében a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskolában.

Zsiga Ferenc

Színes programokkal várták a gyerekeket

Fotó: Zsiga Ferenc

A helyben kertvárosi iskolaként is ismert, a német nyelv oktatásában, a német nemzetiségi hagyományok és értékek ápolásában nagy hagyományokkal rendelkező intézményben már az előző héten megnyílt a mindennapi kiállítás. Az iskolába érkező leendő első osztályosok is megcsodálhatták a kiállított szebbnél szebb tárgyakat. A tárlat fontos eleme a vándorláda és a benne elhelyezett kulcs, amellyel a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának 2023-ban indult kezdeményezéséhez, a Wanderschlüsselhez kapcsolódnak, és ezzel a magyarországi németek betelepítésére emlékeznek.

Grőb Gyulánétól, a hartai Német Nemzetiségi Tájház gondnokától megtudtuk, igyekeztek olyan darabokat bemutatni, amelyek a gyerekekhez közelebb állhatnak, illetve kapcsolódnak a Kalocsára érkező vándorládához és kulcshoz. A nemzetiségi hétre festett hartai bútorokat, viseleti darabokat, illetve egy bölcsőt hoztak magukkal.

A hétfőtől péntekig tartó programsorozat fő témája az idei évben az Ulmer Schachtel, azaz az ulmi dereglye, amelyen a betelepülő német ősök túlnyomó részt a 18. században vándoroltak dél- és közép-német területekről Magyarországra. Ez a hajó jelenik meg a gyerekek alkotásain.

Baranyai Alexandra német nemzetiségi tanítótól megtudtuk: a diákok már hetek óta készülnek erre a programra, a negyedik évfolyamosok nemzetiségi táborban is részt vettek Nemesnádudvaron. A nemzetiségi hét alkalmából reggelente rádióműsor, szerdán pedig táncház várta a diákokat.

Arnold Adrien, a Német Önkormányzat Kalocsa elnöke örömét fejezte ki, hogy a városba is megérkezett a hartai festett tulipános láda és a benne található 18. századi kulcs, ezáltal az iskola fontos állomása lett az országos programsorozatnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában