Ünnepség

2024.02.17. 18:25

Négy hölgyet avattak borlovaggá Kecskeméten – galériával

A Kunsági Női Borrend szombaton tartotta meg hagyományos Bálint-napi ünnepségét Kecskeméten. Megemlékeztek alapítójukról, Bíró Máriáról, megünnepelték a fennállásuk 15 éves évfordulóját és négy új tagot avattak borlovaggá.

Sebestyén Hajnalka

Új tagokat avatott a borrend

Fotó: Gulyás Sándor

A 2009-ben alapított Kunsági Női Borrend Bálint-napi ünnepségének idén is a kecskeméti Három Gúnár Rendezvényház adott helyet. A helyi borlovagok, borászok mellett a rendezvényen tiszteletét tette az ország különböző borvidékeit képviselő 29 borrend. Bács-Kiskun vármegyéből is sokan érkeztek, többek között Kecskemétről, Kecelről, Kiskőrösről, Kiskunhalasról, Akasztóról, Izsákról és Bajáról.

Az ünnepség házigazdája Gömöri Ágnes volt, aki beszéde elején megidézte a 10 éve elhunyt Bíró Mária, a Kunsági Női Borrend alapítójának példaértékű életútját. Halála óta több nagymestere is volt a borrendnek, valamennyi követte és folytatta az általa megkezdett munkát. 

Ápolják és éltetik a magyar borkultúrát

A rendezvény egyik védnökeként dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő is tiszteletét tette. A fővédnöke, Szemereyné Pataki Klaudia polgármester nem tudott részt venni az eseményen, így a városvezetést Sipos László önkormányzati képviselő képviselte.

Ünnepi köszöntőjében a kulturált borfogyasztásról, a bor egészségre gyakorolt pozitív hatásáról szólt. Elmesélte, gyermekkorában nagyszülei szőlőt termeltek, bort készítettek. Reggeli és ebéd után mindig elfogyasztottak egy-egy deci bort. Hogy ebben rejlett-e a hosszú életük titka, nem tudni, mindenesetre 93 és 94 évet éltek meg. 

A Magyar Borrendi Szövetség alelnöke, Sajgó Gáborné gratulált a Kunsági Női Borrend 15 éves jubileuma kapcsán ahhoz, hogy a kezdetekkor Bíró Mária által kitűzött célokat mai napig sikerül megvalósítaniuk, ápolják és éltetik a magyar borkultúrát, a szőlő és bortermelés hagyományait.

A köszöntője után felkötötte a jubileumi díszszalagot a borrend zászlajára. 

Nem túl rózsás a helyzet a borpiacon

Ezt követően Koch Csaba, a neves borotai borász, a Magyar Bor Akadémia elnöke örömét fejezte ki, hogy a hölgyek is ugyanolyan lelkesen és tisztelettel viszik tovább a borkultúra éltetését, népszerűsítését. Kifejtette, hogy napjainkban nem annyira rózsás a helyzet a magyar borpiacon. Csökkenést mutat a borfogyasztás. Köszöntőjét pedig azzal zárta, fogyassza mindenki a kiváló hazai borokat. 

A köszöntők sorát Szénási Rita, a Kunsági Női Borrend elnök-nagymestere fejezte be. Hangsúlyozta: a Kunsági Női Borrend az elmúlt 15 évben egy kivételes borrend lett, kivételes néhai alapító nagymesterrel, kivételes elnök-nagymesterekkel, és egyedi kivételes célokkal, amelyeket Bíró Mária hagyott számukra. Sikerét igazolta a nekik hagyott érték, az ajándéka, amely különleges életvitelét, magatartását, stílusát, gondolkodását igazolta. Ez az ajándék: a Kunsági Női Borrend! Így továbbra is céljuk, hogy ez az örökség gazdagítsa mindannyiukat. Hisznek a rájuk bízott értékek jelentőségében, jelenidejűségében és a jövőjében!

Új tagokat avatott a borrend

A köszöntők után két szakmai előadást hallgathattak meg a résztvevők Molnár Viktor és Fehér Anna Luca tolmácsolásában, és láthattak egy látványos kis műsort a Kecskeméti City Balett művészeitől. Végül következett a borlovag avatási ceremónia, a hagyományos próbatételekkel. 

Tiszteletbeli taggá avatták Drabant Katalint, akit dr. Németh Krisztina kutató, tudományos főmunkatárs, a Kunsági Női Borrend egykori nagymestere ajánlott. 

A méltatásban elhangzott: Kovácsné Drabant Katalin, a miskolci HetedHét Pince és a kecskeméti Dimenzió Borászat tulajdonosa. Szakmai hátterének alapját a Kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben borászként eltöltött több mint 20 év tapasztalat és kitartó munka adja, melynek bizonyítéka a ma napig jól működő és sikeres borászat. A tevékenységük célja, hogy a borászaton keresztül kapcsolatot létesítsenek a múlt és a jövő között, ötvözve ezzel a hagyományokat a természettel és a legmodernebb technikával. Felkarolták az elfeledett autochton, hungarikum szőlőfajtákat (kövidinka, kadarka, furmint), melyek nemcsak a boraik palettáját színesítik, hanem a szőlőtermesztés és a hozzá borászati kultúra újjáélesztését is jelenti mind az Alföldön, mind a Bükkaljai borvidéken. 

A borrend rendes tagjává avatták Birkás Csillát, akit Sztankovics Nikoletta ajánlott. Csilla borász családban született, édesapja a Kecskemét-Vinnél dolgozott borászként, majd annak felszámolása után saját borászati vállalkozást hoztak létre, ahol Csilla 2000-ben kezdett el dolgozni. Később, 2010-től öccsével, Zoltánnal ketten folytatják a családi vállalkozást, ahol a nyugdíjas szülők is segítenek. A Kunsági Női Borrend a kezdetektől szoros kapcsolatot ápol a Birkás családdal, mely a mai napig fennáll. Többször tartottak már a Birkás borászatban összejövetelt, borkóstolót, borrendi ülést. 

Két pedagógust is borlovaggá avattak: Takács Henriettát és Veliczky-Soós Gabriellát, akiket dr. Bozsó Ferencné ajánlott. Mindketten pedagógusok, tanítónők, hosszú ideig a Kodály iskolában tanítottak együtt és ott lettek barátnők. Nagyon szeretnek együtt utazni, kirándulni és a helyi ételeket megkóstolni és hozzá jó bort inni. Egyik ilyen Balaton-felvidéki pincelátogatásuk alkalmával hívták fel a figyelmüket a Kunsági Női Borrendre, hogy ott a helyük. Már több mint másfél éve, hogy eljárnak az összejöveteleikre, megtapasztalták, milyen a borrendi élet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában