Fellépés

2024.02.24. 06:50

Jubileumi koncertet adott a megyei kórház MEDrigál kórusa Kecskeméten – galériával, videóval

Megalakulásának 10. évfordulóján adott jubileumi koncertet a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház MEDrigál kórusa a Kecskeméti Evangélikus Templomban péntek este. A kórház munkatársaiból álló női kórus Szabó Sándor karnagy vezetésével sokszínű és gyönyörű repertoárral tette emlékezetessé a jeles évfordulót.

Horváth Péter

A kórház MEDrigál kórusa 2014-ben alakult meg, akkor közel egy tucatnyi énekelni szerető ápoló és irodai dolgozónak köszönhetően. Egyszólamú népdalcsokrok éneklésével kezdtek, majd két-illetve háromszólamú művek, madrigálok, illetve zongorakíséretes művek színesítették repertoárjukat.

MEDrigál kórus, évforduló, jubileumi koncert
10. évfordulóját ünnepelte a MEDrigál kórus
Fotó: Bús Csaba

Fellépéseikkel nem csak a kórházi ünnepségek fényét emelik, de emellett rendszeresen szerepelnek városi rendezvényeken, kórusünnepeken is, és mindig meghitté varázsolják adventi gyertyagyújtásokat is. 2017-ben Kórházi Kórusok I. Országos Találkozóját szervezték meg. Az ápolási igazgatón, orvosokon, ápolókon, szakdolgozókon, irodai dolgozókon kívül egykori munkatársak és gyógyult betegek vannak már, akik szívesen csatlakoztak a kórushoz. Ma már közel harmincan gyűlnek össze hetente, egy órás próba erejéig.

Elvis Presley, Andrew Lloyd Webber egy-egy zenéje is felcsendült a hangversenyen

A jubileumi hangversenyre a kórustagok legkedveltebb kórusműveiket válogatták össze. Helyet kaptak benne madrigálok, motetták, magyar szerzők művei, köztük Kodály, Bartók, Karai művek, egyházi darabok zongora, illetve orgona kísérettel. Ünnepi repertoárban szerepelt még Lassus, Antonio Lotti, Elvis Presley, Andrew Lloyd Webber és Mendelssohn-Bartholdy egy-egy zenéje is.

A kórus szíve-lelke, hajtóereje Szabó Sándor, zenepedagógus, a Kecskeméti Televízió korábbi főszerkesztője, tárogatóművész, aki 2023-ban, augusztus 20-a alkalmából a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje állami kitüntetésben részesült.

Szűcsné Sátorhegyi Erzsébet zongoratanárnő támogatása is felmérhetetlen az énekkar életében, aki tiszteletbeli kórustagként segíti a csapatot.

A Lajosmizsei Városi Kamarakórus is fellépett a jubileumi koncerten

Az ünnepi esemény vendége volt a Lajosmizsei Városi Kamarakórus Berta István vezetésével. A lajosmizsei kórus is igen különleges műsorral kedveskedett a jeles alkalomra: a magyar darabok mellett ír, francia és afrikai kórusműveket is hallhatott a népes közönség.

Dr. Gondos Miklós főigazgató köszöntőjében méltatta a kórus tagjainak odaadását, amivel felépítették az együttest. A főigazgató megjegyezte, hogy igazi különlegességet jelent a formáció, hiszen országosan mindössze négy kórházi kórus működik.  

Pap-Szekeres Anita ápolási igazgató a közönséget köszöntve visszaemlékezett arra az útra, amit 10 esztendő alatt bejárt a kórus. Azt is elmondta, hogy egy évtizede, a kollégákkal közös buszos utazáson született meg az alapítás ötlete.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában