Elismerés

2024.02.07. 16:20

Kutatókonferencia döntőjébe jutottak a kecskeméti tanulók

A hétvégén zajlott a Tudományos Diákkörök XXIV. Kárpát-medencei Konferenciájának Műszaki- és reáltudományi tematikus konferenciája.

Orosz Fanni Flóra

Forrás: Kecskeméti Bolyai János Gimnázium közösségi oldala

A kétnapos konferencián a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium három tanulója prezentálta két pályamunkáját. A Flóring Balázs és Csíkos Benjamin alkotta páros „Ha a légellenállás is számít” című projektjével vívta ki a szakmai zsűri elismerését. Felkészítő tanáruk Vincze Zoltán Gábor. Munkájukat további kidolgozásra javasolták, és továbbjutottak a konferenciasorozat döntőjébe, melynek helyszíne a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium lesz áprilisban – olvasható a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium közösségi oldalán.

„Az előadásunk gerincét a légellenállás köré építettük fel, célunk volt megmutatni a markáns különbséget a valós folyamatok és az egyszerű modellek között. Eredményeink szerencsére minket igazoltak. A kísérleteket Kiskunfélegyházán végeztük Kapus György barátunk segítségével. Benjamin az informatikai modellezést dolgozta ki, amely tökéletesen megadta az elvárt görbéket és kiváló bemutató eszköz akkor amikor szeretnénk bemutatni a fizika ezen szegletét közönségnek. Továbbiakban szeretnénk létrehozni egy akár tanórai keretek között is használható anyagot (egy füzetet a fizikai rész ismertetésével és hozzáféréssel a szimulációs programhoz) amellyel segíthetnénk megérteni a légellenállást (későbbiekben akár más fizikai folyamatokat is) a fiataloknak, bármely a témával kapcsolatban érdeklődőnek.” – foglalták össze munkájukat a fiatal kutatók.

A konferenciát egy írásbeli válogató forduló előzte meg, ezen tovább jutva az iskola egy harmadik diákja, Árvai Péter már 9. osztályos tanulóként prezentálhatta kutatási tervét a rangos eseményen. Felkészítő tanára Sikó Dezső.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában