Beruházás

2024.02.29. 10:45

Egymilliárd forintból korszerűsítik a gyógyfürdőt és uszodát Kalocsán

Jó esély van arra, hogy a Kalocsai Csajda Gyógyfürdő és Uszoda energetikai korszerűsítése uniós forrásból, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat TOP Plusz pályázata keretében, nettó 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásából valósuljon meg. A képviselő-testület a Bács-Kiskun Vármegyei Fejlesztési Ügynökséggel és a pályázatot előkészítő szakemberekkel folytatott egyeztetést követően, szerdán rendkívüli ülésen döntött arról, hogy a támogatási kérelmet 2024. március 4-ig benyújtják.

Zsiga Ferenc

A tanácskozáson az előterjesztést jegyző Filvig Géza polgármester és Boromisza Viktor, Városüzemeltetési és Városfejlesztési Osztályvezető által elmondottakból kiviláglott: az energetikai korszerűsítés megvalósításának egyik legfontosabb része annak a 850 méter mély kútnak a 240-270 millió forint költségen történő megfúrása, amelyből a szakvélemények szerint 95 százalékos eséllyel 48-50, akár 52 fokos termálvíz legkevesebb 200-300 liter/perc vízhozam mellett hozható felszínre. 

uszoda, gyógyfürdő, testületi ülés
Egymilliárdból korszerűsítik a gyógyfürdőt és uszodát Kalocsán
Fotó: Zsiga Ferenc

Amennyiben bármilyen okból mégsem találnának a szakvélemény szerinti paramétereknek megfelelő termálvizet, az a pályázat megvalósítását annyiban módosítja, hogy a hőközpont korszerűsítésére készült tervekben, majd a kivitelezéskor a gázkazánt hőszivattyúra cserélik.

Filvig Géza az ülés megnyitása után emlékeztetett, hogy az 1985-1987-ig épült uszoda a mai napig az akkori technikai és technológiai színvonalán áll, a napi gázfogyasztás 600-800 köbméter. Az energiaválság végképp felszínre hozta, hogy míg korábban éves szinten 72 millió forint volt az uszoda gázszámlája, az 2024-re már 167 millió forintra nőtt úgy, hogy a létesítmény január és február hónapban nem volt nyitva. 

A polgármester rámutatott: a támogatás elnyerése esetén a forrás felhasználásának végső határideje 2029. június 29., tehát a megvalósításra közel 36 hónap áll rendelkezésre. Filvig Géza szerint a pályázat benyújtására rendelkezésre álló szűk határidő miatt nagy előny, hogy a testület Gazdasági és Turizmusfejlesztési Bizottsága 2023 májusában a pályázat előkészítéséhez, benyújtásához szükséges dokumentáció elkészítéséről, a műszaki előkészítésről döntött, és ez az elmúlt évben megvalósult. A beruházást sikeres elbírálás esetén Kalocsa önkormányzata mint konzorciumvezető, partnerként a tulajdonában álló, a gyógyfürdő működtetését is ellátó Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. valósítja meg.

Széles körű felújításra terjed ki a projekt

A folytatásban Boromisza Viktor osztályvezető a projekt egyes elemeit egy prezentáció keretében mutatta be. Mint kifejtette, a fejlesztés a termálkút létesítése mellett kiterjed a külső határoló szerkezetek, a padozat utólagos hőszigetelésére, nyílászárók cseréjére, a központi szellőzőrendszer felújítására, a meglévő hőközpont, a fürdőtér fűtésének korszerűsítésére. Továbbá a vízkezeléshez, a medencetechnológiához kapcsolódó fejlesztésekre, valamint egy 50 kW teljesítményű napelem-kiserőmű telepítésére. Boromisza Viktor annak a véleményének is hangot adott, miszerint a fejlesztés megvalósulását követően a látogatókat első benyomásra egy vadonatúj, modern uszoda és gyógyfürdő fogadja majd.

Boromisza Viktor, Városüzemeltetési és Városfejlesztési Osztályvezető
Fotó: Zsiga Ferenc

Filvig Géza a szavazás előtt azt hangsúlyozta: amennyiben a 850 méter mélyre fúrt kúttal kapcsolatos várakozások teljesülnek, akkor lehet majd az uszoda fejlesztését tovább gondolni. A mostani cél az, hogy a város a megújuló uszodát stabilan, folyamatoson és költséghatékonyan tudja üzemeltetni.

A szavazás úgy alakult, hogy a képviselők az egymilliárdos uszodakorszerűsítésre irányuló pályázat benyújtását egyhangúan támogatták. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában