Átadó

2024.02.13. 16:50

Két csoportszobával bővült a nagykőrösi bölcsőde – galériával, videóval

Két, egyenként 14 fős csoportszobával bővült a Nagykőrösi Humánszolgáltató Központ Városi Bölcsődéje, melynek kedden tartották ünnepélyes átadóját. A Kárász utcai intézmény így már 100 gyermek befogadására alkalmas. A projekt Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének keretében az Európai Unió és a Magyarország Kormánya több mint 297 millió forintos támogatásából valósult meg.

Horváth Péter

A képen: Földi László országgyűlési képviselő, Czira Szabolcs polgármester, a kivitelező részéről dr. Gombkötő Dóra ügyvezető és Bugya László intézményvezető

Fotó: Bús Csaba

Nagykőrös városa a Bölcsődei nevelés fejlesztése című felhívás keretében bővítette a bölcsődét. Dr. Czira Szabolcs polgármester projektátadó beszédében ismertette a beruházás részleteit. Elhangzott, hogy a két, jól felszerelt csoportszoba mellett előtérrel, öltözővel, mosdóval és egyéb kiszolgáló helyiségekkel bővült a bölcsőde. 

A bővítés mellett részlegesen átalakították a meglévő épületrészt, valamint a gépészetet is megújították. Ennek keretében hőszivattyús fűtési rendszert építettek ki, átalakították az elektromos rendszert, hővisszanyerővel üzemeltetett szellőzés- és légtechnikát alakítottak ki, tűzjelzést és villámvédelmet valósítottak meg. A polgármester elmondta, hogy mindez számottevően csökkenti a bölcsőde fajlagos hőveszteségét és energiaigényét. Az egész épületegyüttesre kiterjedő teljes akadálymentesítés részeként részleges infokommunikációs akadálymentesítés valósult meg az új épületrészben, mely során itt kiépültek a hátrányos helyzetű csoportok kommunikációját segítő megoldások. Ennek jóvoltából őket ebben az épületrészben lehet az egyenlő esélyeket biztosító módon fogadni, elhelyezni. A bővítéshez fedett teraszt, játszóudvart, kerítést, füvesített kertet is kialakítottak, valamint kerti eszközöket, udvari játékokat is beszereznek a közeljövőben, melyeket az időjárás függvényében februárban és márciusban telepítenek. Az udvaron padokkal egybeépített asztalt, fedett homokozót, játszóvárat, csúszdatornyot, mini fészekhintát, delfines rugós játékot és rugós pónit is elhelyeznek. Az új épületrész bruttó beépített területe 230 négyzetméter, míg a nettó hasznos alapterület 200 négyzetméter, a belmagasság három méter. A meglévő épületrésszel együtt immár 1133 négyzetméteren működik a bölcsőde – mondta el Czira Szabolcs polgármester.

A beruházás keretében hat parkolóhelyet is létesítettek a Kárász utcában. A kivitelezést a Gomép Kft. végezte, a cég 5 és fél hónap alatt készült el a munkálatokkal. A fejlesztés egyben munkahelyteremtés is volt, mert nyolc bölcsődei dolgozót vettek fel. Czira Szabolcs hangsúlyozta, hogy a beruházás a nagykőrösi családokat szolgálja, és a városvezetés is érzékelte a lakosság bölcsőde iránti növekvő igényét. Az épületet Szabó Gábor lelkészelnök és Hernádi László esperes plébános áldotta és szentelte meg.

A projektátadó beszédet követően Földi László országgyűlési képviselő, Czira Szabolcs polgármester, a kivitelező részéről dr. Gombkötő Dóra ügyvezető és Bugya László intézményvezető a nemzetiszín szalagot átvágva átadták az új épületrészt.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában