Pöttömkert Óvoda

2024.02.16. 17:05

Kálmán Lajos népdaltalálkozón énekeltek a kecskeméti óvodások – galériával

Kilencedik alkalommal rendezték meg pénteken a Kálmán Lajos népdaltalálkozót a kecskeméti Pöttömkert Óvodában. Tizenöt óvoda 27 óvodása állt a zsűri elé, melynek egyik tagja Kálmán Lajos lánya, Zsuzsanna volt.

Sebestyén Hajnalka

Óvodások énekeltek

Fotó: Bús Csaba

Az Egyetértés utcai Pöttömkert Óvodában pénteken nagyon jó hangulatban zajlott le az óvodás népdaltalálkozó. A megnyitón Kőváriné Kis Katalin, a Kálmán Lajos Óvodák intézményvezetője elmondta: nagy tisztelettel vannak ma is Kálmán Lajos népzenekutató és főiskolai tanár munkássága előtt, aki a 20. században még nagyon sok olyan óvónőt tanított Kecskeméten, akik még ma is aktívak, többek között ebben az óvodában is.

Külön öröm számukra, hogy idén a zsűriben köszönthették Kálmán Zsuzsannát, a népzenekutató egyik lányát, aki Németországból érkezett a találkozóra, sok-sok ajándékkal. A másik zsűri – Kissné Forgó Zsuzsanna – volt, aki szintén a Kálmán Lajos családhoz tartozik, és unokái az intézményben óvodásak. A népzenekutató másik lánya, Flóra sajnos nem tudott részt venni személyesen, de ajándékokat küldött a gyerekeknek. A zsűriben helyet foglalt még Wamzer Gabriella, a szomszédos Vásárhelyi iskola igazgató-helyettese, mesterpedagógus. 

Az önkormányzat részéről Engert Jakabné alpolgármester köszöntötte a gyerekeket és az óvodapedagógusokat, külön megköszönve tehetséggondozó munkájukat. Kiemelte: a gyermekek tehetségének csírája már az első hat évben megmutatkozik, mely ezen a népdaltalálkozón is minden évben hallható. Hozzátette: Kecskemét városa büszke Kálmán Lajosra, aki óriási értéket, nagyon sok népdalt hagyott az utókorra. A népzene hagyományát szerencsére a városban tovább éltetik, ápolják, melyben a Pöttömkert óvoda is fontos szerepet tölt be.

A köszöntők után a Hírös Néptánc Tanoda két tagja, Tassy Péter és Fantoly Lilla adott elő Kecskemét környéki táncokat. Ezt követően énekeltek az óvodások. 

Népdalgyűjtéstől a népzene oktatásáig

Kálmán Lajos 1999-ben hunyt el, főiskolai ének-zene tanár, népzenekutató, orgonaművész, zeneszerző volt. Életműve átívelt a népdalgyűjtésen, népzene kutatáson, oktatáson és pedagógián, a népzene terjesztésen, kórusvezetői, kórus szervezői és zeneszerzői tevékenységen, egyházi zeneanyanyelv kutatáson, egyházi zeneszerzői és presbiteri tevékenységen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában