Disznótor

2024.02.11. 07:02

Hárommázsás disznót vágtak a kecskeméti Katonatelepen – galériával

Szombaton hatodik alkalommal rendezték meg a katonatelepi hagyományőrző disznótort.

Orosz Fanni Flóra

A gyerekek is segítettek a disznóperzselésnél

Fotó: Bús Csaba

Korábban egy tél sem maradhatott disznóvágás nélkül, különösen, ha a család egy része faluban élt. Ma már csak alkalomadtán, inkább a hagyományőrzés kedvéért tartanak disznótorokat, de így legalább a mai gyerekek és családok is részesei lehetnek ennek a közösségi élménynek. 

Katonatelepen már korán, reggel hét órakor elkezdődött a disznótor, hiszen munka bőven akadt a közel 3 mázsás disznó feldolgozásával.  

Az esemény már az első pillanatoktól, a disznó szúrásától egészen a feldolgozásig meg lehetett tekinteni, sőt akár még kóstolni is lehetett. Igény szerint készültek forralt borral, házi pálinkával, de reggelire és vacsorára is fel lehetett iratkozni. A klasszikus disznótor elemei a mai napon is megjelentek: sült vér, pecsenye, orjaleves és hurka, kolbász. Természetesen a fogások csapatmunkában készülhettek el, hiszen a hagyma és fokhagyma pucolása, a húsok feldolgozása mind-mind közös feladat volt az érdeklődő résztvevők között.  

Évről évre rendeznek kolbásztöltő versenyt is, ahol az előzetesen jelentkezett csapatok 5-5 kilogramm húst ízesíthettek és tölthettek be kedvük szerint. A kolbászokat sütés után zsűri pontozta és jutalmazta.  

A sütés, főzéssel párhuzamosan a gyerekeknek készültek játszósarokkal is, este pedig zenés mulatságba kapcsolódhattak be a családok, barátok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában