Hagyományőrző Télűző Disznótoros

2024.02.25. 16:20

Még kerékpárral is töltötték a kolbászt Kisszálláson – galériával, videóval

Kolbászból volt a kerítés is a szombaton rendezett negyedik kisszállási Hagyományőrző Télűző Disznótoroson. Harmincöt csapat mérte össze tudását, ahol a neves szakértő zsűri nemzetközi szabályok alapján pontozta az elkészült finomságokat.

Pozsgai Ákos

A legkülönfélébb módon készültek a kolbászok a hétvégi Hagyományőrző Télűző Disznótoroson, ahol még kerékpárral is töltötték a kolbászt. Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke úgy fogalmazott, hogy a vármegye 119 településéből minden negyedik helyen szerveznek évente valamilyen hagyományőrző télűző gasztronómiai rendezvényt, de mind közül Kisszálláson vett részt a legtöbb csapat, szám szerint 35 társaság a kolbásztöltő versenyen.

disznótor, kolbász, Kisszállás,
Kerékpárral is töltöttek kolbászt
Fotó: Pozsgai Ákos

– Ma már nagyon kevesen tartanak otthon jószágot, nagyon kevés azok száma, akik otthon vehetnek részt ilyen falusi disznóvágáson, ezért is fontosak az ilyen hagyományőrző gasztronómiai rendezvények, amelyek nem mellesleg nagyon jó közösségépítő események is – hangoztatta a közgyűlés elnöke.

A hattagú zsűri tagjai voltak: Németh József, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Dél-alföldi régió elnöke, Blaskó János Venesz-életműdíjas séf, Papdi Gyula séf, Papdi József, Néma József és Vén Andor.

Németh József, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Dél-alföldi régió elnöke, a zsűri vezetője szerint négy évvel ezelőtt, amikor útjára indították a kisszállási Hagyományőrző Télűző Disznótoros fesztivált, sokan nem gondolták, hogy évről évre egyre több résztvevője lesz és és egyre magasabb színvonalon tudják megrendezni.

– A tavalyi évhez képest sokkal szebb terített asztalokat készítettek a részt vevő csapatok, az ilyen versenyeknek az is célja, hogy próbáljuk tanítani a versenyzőket. Az a nép, amely nem ápolja múltját, nem érdemli a jövőjét. A kisszállásiak ápolják a múltjukat, a népszokásaikat, hagyományaikat, és erre büszkék kell, hogy legyenek – húzta alá a zsűri elnöke, akik szerint a finom ételekkel terített fehér asztal a béke szigete is egyben.

Németh József a kolbászkészítéshez szükséges praktikus tanácsokkal is ellátta a részt vevő csapatokat, például hogy mennyi sót és paprikát tegyenek bele, tartsák be a fűszerek arányát, és vigyázzanak, hogy ne süssék túl a kolbászt. Elmondta azt is, hogy a nemzetközi versenyek szabályai szerint zsűriznek, e szerint voltak arany-, ezüst- és bronzérmes kolbászok.

– A legszebben terített asztalért járó díjat a Jóbarátok csapata, a legfiatalabbaknak járó díjat az Új hús csapata, a leghagyományosabb ízek szerint készült kolbászért járó díjat a kiskunhalasi Modinvest Kft. csapata, a zsűri különdíját Mintál Béla és családja vehette át, míg a több mint tíz aranyérmesre minősített kolbászkésztő csapat közül az abszolút győztesnek járó vándorkupát a Kisszállási Polgárőr Egyesület kapta meg, amit a tavalyi győztes, önkormányzat csapatától szereztek meg – közölte Rozsnyai Attila polgármester.

A település vezetője beszámolt arról is, hogy az általa a versenyen viselt és dedikált kötényt több mint ötvenezer forintért sikerült elárverezniük, a befolyt összeget a jövő évi kolbásztöltő verseny szervezésére költik a rendezők. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában