Bűnmegelőzés

2024.02.22. 19:50

Öt vármegye tanya- és falugondnokai találkoztak Lakiteleken – galériával

Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Pest és Jász-Nagykun Szolnok vármegyei települések tanya- és falugondnokai, illetve polgármesterei találkoztak Lakiteleken szerdán. Az esemény azon túl, hogy erősíti a szolgálatok munkatársainak kapcsolatát, számos hasznos információval szolgált. A központi téma a bűnmegelőzés volt.

Vajda Piroska

A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete által rendezett találkozónak a lakiteleki művelődési ház adott otthon. Elsőként a házigazda település polgármestere, Madari Róbert köszöntötte a megjelent tanya- és falugondnokokat, településvezetőket, majd bemutatta Lakitelek értékeit bízva abban, hogy a találkozó vendégei egyszer turistaként is visszatérnek a községbe.

falugondnok, tanyagondnok, találkozó, bűnmegelőzés
Öt vármegye tanya- és falugondnokai találkoztak Lakiteleken
Fotó: Vajda Piroska

Ezt követően Bűnmegelőzés és közlekedésbiztonság a kisfalvakban és a tanyákon címmel dr. Vaslóczki Ferenc, rendőr ezredes, rendőrségi tanácsos, rendőrfőkapitány-helyettes tartott előadást azzal a céllal, hogy felhívja a tanya- és falugondnokok figyelmét a társadalmat leginkább érintő problémákra, veszélyekre. Hangsúlyozta, szeretnének egy elérhető, gyorsan reagáló, a közösségekkel párbeszédet folytató rendőrséget megteremteni, amely együttműködik az önkormányzatokkal, a települések civil szervezeteivel, társadalmi csoportokkal annak érdekében, hogy valamennyien biztonságban legyünk. 

Részletesen szólt a Bács-Kiskun vármegyei rendőrség bűnmegelőzési stratégiájáról. Mint mondta, elsődleges feladatuknak tekintik a bűncselekmények megelőzését. Ezt a cél szolgálja a tavaly megalakult Bács-Kiskun Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács is. A másik nagyon fontos stratégiai célkitűzés, a bűncselekmények áldozataival való foglalkozás. Stratégiai partnerség alakult ki az Áldozatsegítő Központ és a főkapitányság között, annak érdekében, hogy aki Bács-Kiskun vármegyében áldozattá válik, az azonnal segítséget kapjon. Ez lehet pszichológiai, pénzügyi segítség vagy szállás biztosítása – sorolta a főkapitány-helyettes. Hozzátette, nagy hangsúlyt fektetnek továbbá az új pszichoaktív anyagok visszaszorítására, az online csalások megelőzésére, illetve a markáns közterületi jelenlétre. 

Az online csalók által között kár 11 milliárdot tett ki tavaly

A főkapitány-helyettes különösen az online csalások rohamos elterjedésére hívta fel a tanya- és falugondnokok figyelmét. Tavaly hazánkban 11 milliárd forintot tett ki az online csalók által okozott kár összege. 

Dr. Vaslóczki Ferenc beszámolójából kiderült, hogy az online csalásoknak négy megjelenési formája van. Ilyenek a romantikus csalások, aminek elsősorban idősebb hölgyek és urak esnek áldozatul. A másik tipikus online csalás az úgynevezett Marketplace-csalás, amikor az interneten rendelt termék nem érkezik meg vagy nem a megrendelt terméket küldik. A harmadik az csomagküldős csalás, amikor kikényszerítik az utalást, de nem kapják meg a terméket az áldozatok. 

A legnagyobb problémát az úgynevezett anydeskes csalások jelentik, amikor a csalók banki ügyintézőnek adják ki magukat és arra kérik az áldozatot, hogy a segítő szándékú ügyintézés érdekében töltse le az anydesk-et, ami azonban olyan program, ami által az elkövetők mindent látnak az áldozat telefonján vagy számítógépén. Ez olyan mintha az elkövetők kezébe adnánk a széfünk kulcsát – fogalmazta meg a rendőrfőkapitány-helyettes. Elmondta, ezzel a módszerrel követik el az online csalások kétharmadát, kihasználva az emberek jóhiszeműségét.

Komoly veszélyt jelentenek a dizájnerdrogok

A rendőr ezredes az új pszichoaktív anyagok, dizájnerdrogok elterjedésének veszélyére is felhívta a figyelmet. Mint mondta, óriási veszélyforrás jelent az úgynevezett snüssz, az alkohollal és nikotinnal átitatott párnácska, de nagy aggasztó az Elf Bar, Manórúd, Macig Bar, Gyík Bar néven futó hevítőrúd elterjedése is. Ezek nagyon népszerűek a fiatalok körében, ugyanakkor komolyan veszélyezteti az egészségüket. 

A rendőrfőkapitány-helyettes szerint, csak a közösségi összefogás erejével lehet tenni ezen problémák ellen. Azt tanácsolta a településvezetőknek, a tanya- és falugondnokoknak, hogy településeiken építsenek ki saját jelzőrendszert, amiben benne van háziorvos, a pedagógus, a polgárőrség, a falugondnok, közterület-felügyelők, mezőőrség, körzeti megbízott és a helyi közösségek. Mint mondta, közös információs csatornára van szükség, ahol tartják a kapcsolatot, ahol észrevételeket oszthatnak meg egymással, ha valami problémát észlelnek. 

Dr. Vaslóczki Ferenc az információ megosztásban és a közös fellépés erejében hisz. Ehhez nyújthat a segítséget a Bács-Kiskun vármegyei rendőrség Facebook-oldala is, ahol nagyon sok bűnmegelőzéssel kapcsolatos információt találhatnak az érdeklődők – zárta gondolatait a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában