Vasúth Mátyás

2024.02.20. 12:10

Elhunyt a fiatal halasi fizikus

Életének 51.évében türelemmel viselt, súlyos betegsége után elhunyt Vasúth Mátyás fizikus, Ph.D., tudományos főmunkatárs – tudatta közleményében HUN-REN Wigner Fizikai Kutató Központ, valamint a magyar fizikus közösség.

Pozsgai Ákos

A képen: A Vasúth Mátyás

Forrás: Beküldött kép

Vasúth Mátyás 1973-ban Kiskunhalason született, a Szilády Áron Gimnáziumban érettségizett, majd 1997-ben szerzett fizikus oklevelet az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Diplomamunkáját, majd doktoriját a KFKI Elméleti Osztályán készítette. 2003-ban summa cum laude minősítéssel doktori fokozatot szerzett. Vasúth Mátyás évtizedeken át a KFKI RMKI, majd utód-intézményének a HUN-REN Wigner FK RMI-nek tudományos főmunkatársa volt.

Kutatási területe az általános relativitáselmélet és gravitációfizika keretében: az excentrikus pályájú kompakt kettőscsillagok gravitációs sugárzásával és a kompakt csillagok vizsgálata. Betegsége által megszakított utolsó kutatása a gravitációshullám-detektorok korai figyelmeztető riasztását segítette volna. Ő vezette a két európai gravitációshullám-detektor, a Virgo és az Einstein-teleszkóp együttműködésekben résztvevő magyar csoportot.

A HUN-REN Wigner Fizikai Kutató Központ, valamint a magyar fizikus közösség közleményében emlékeztetett, hogy Vasúth Mátyás mindig aktívan és szeretettel foglalkozott a fiatal kollégákkal, egyetemi hallgatókkal is. Rendszeresen tartott bevezető általános relativitáselméleti, később neutroncsillagokkal foglalkozó egyetemi kurzusokat. Rövid pályafutása során témavezetőként három PhD hallgatót sikeresen vezetett el doktori címük megszerzéséig, két hallgatót pedig szinte útjuk végéig kísért. A Kiskunhalasról elszármazott fizikus szülővárosába is számos alkalommal tartott tudományos előadást. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában