Péntek Zita

2024.02.09. 12:07

Egészséges újszülöttet találtak a halasi kórház babamentő inkubátorában

A Péntek Zita nevet kapta az a kislány, akit a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főbejárata mellett, a gyermekszakrendelőnél található babamentő inkubátorában találtak az intézmény dolgozói február 9-én, csütörtök hajnalban. Az öt és fél év működő babamentő inkubátorban ő az első újszülött, akit benne hagytak – tudatta az intézmény.

Pozsgai Ákos

A képen Zita látható az újszülött osztály védőnőjével, Kurucsai Ritával

Fotó: Kiskunhalasi Semmelweis Kórház

Az első vizsgálatok alapján Zita egészséges, 2600 gramm és 46 centiméter. A gyors megtalálásának és szakszerű ellátásának köszönhetően szerencsére nem hűlt ki nagyon. A babára még alapos kivizsgálás és az ilyenkor szükséges ellátások várnak, majd egy darabig a kórház újszülött osztályán marad – közölte az intézmény.

A kórházi közleményben az áll, hogy a csecsemő további sorsával, esetleges örökbefogadással kapcsolatban a kiskunhalasi kórház nem tud tájékoztatást adni, a hivatalos gyámügyi eljárást, a csecsemő további sorsát az illetékes hatóság intézi.

A babamentő inkubátor 2018 júliusa óta működik a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban, és Zita az első baba, akit elhelyeztek benne. Az inkubátorban teljes mértékben anonim módon helyezhető el biztonságosan az újszülött csecsemő, a beépített rendszer automatikusan értesíti a kórház dolgozóit, ha valaki babát helyez el benne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában