Bács-Kiskun

2024.02.25. 14:35

Huszonötödik alkalommal tartottak borversenyt Akasztón

Különleges borversenyt rendeztek a napokban Akasztón. A helyi hegyközség immár 25. alkalommal szervezett megméretést. Az alig háromezres falu határában 700 hektáron terem a szőlő, a borkultúra ápolása fontos a helybélieknek, akik vacsorával zárták a 140 minta értékelése után a pénteki napot.

Barta Zsolt

Martinkovics Tibor borász és Gubán Gyula hegyközségi elnök kóstolnak egy fehér bort

Fotó: Barta Zsolt

Huszonötödik alkalommal rendeztek borversenyt Akasztón. Öt bizottság huszonöt bírálóval értékelt 140 mintát a Beszedics Pincészetben. A legjobbnak tetsző borokat a döntnökök a csúcszsűrihez küldték, melynek tagjai sorrendbe állították azokat. Így az idén nagy arany elismerést kapott a borászatok kategóriájában az Eszes Vin cserszegi fűszerese, a Boden Vin Kft. rose cuvée-je és a Döbrögec Szőlőbirtok vörös cuvée-je. A borászok kategóriájában nagy aranyérmet szerzett Fehér Béla Bianca és kékfrankos rozéja, illetve Martinkovics Tibor kékfrankos Turán cuvée-je. Akasztó idei zászlós bora Varga Albert 2023-as évjáratú sauvignon blanc bora lett.

borverseny, kóstoló, akasztó, bor,
Martinkovics Tibor borász és Gubán Gyula hegyközségi elnök kóstolnak egy fehér bort
Fotó: Barta Zsolt

Gubán Gyula hegyközségi elnök hírportálunknak elmondta, hogy a versenyt megtisztelte Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának az elnöke is. Akasztó főterén egy emlékoszlopot állítottak a 25. alkalom tiszteletére, amelynek a címe: Mesélek a bornak.

Hogy mit köszönhet a bornak a falu? A második világháború után futott fel a szőlőtermesztés a falu környékén, ez jelentett előrelépést anyagilag a családoknak – hangsúlyozta Gubán Gyula. Jelenleg közel 700 hektárnyi szőlőt művelnek a gazdák. Egyre inkább a fehérszőlő terjed el, a Irsai Olivér és az Aletta termesztése erősödött fel.

Baráti társaságok gyűltek össze péntek este a 25. borversenyt lezáró ünnepi vacsorán
Fotó: Barta Zsolt

Pénteken 9 órakor kezdték a bírálatot, öt bizottságban 25 személy pontozott. Majd délután ötfős csúcsbizottság döntött. Csengőd, Kiskőrös, Harta, Solt, Soltvadkert, Császártöltés és az erdélyi és a délvidéki testvértelepülésekről jött 16 nevezés. Összesen 140 mintát vizsgáltak a döntnökök.

Filus János, a Kaskantyúi Hegyközség elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szőlész küldöttje az egyik értékelő bizottság elnöke volt. A kertészmérnök tanár az egyik szervezője volt az első akasztói borversenynek. Annak idején Pecznyik Lászlóval kérték fel arra, hogy az első ilyen megméretést lebonyolítsák. Azóta sosem tudott ellent mondani a felkéréseknek, igyekezett minél több eseményen részt venni. Az egyes bizottságot vezette pénteken a szakember. A döntnökök a csoportjában valamivel több mint harminc mintát minősítettek. Generosa sorral indult a pontozás, egyéb illatos fajtákat is szemléltek. Egy szép kései szüretelésű generosát és egy cserszegi fűszerest küldtek a csúcsborok közé, amelyeket a csúcsbizottság állított sorba. Meglepetés volt, hogy a Kunsági borvidéken nagy mennyiségben termesztett, de önálló borként alig ismert Bianca borok közül kettőt a csúcsborok között is minősítettek.

Fotó: Barta Zsolt

A tavalyi évjáratról elmondta, hogy kiváló volt, de csak a Kunságban. Itt ugyanis minimális volt a fertőzöttség, miközben más vidékeken a peronoszpóra és a lisztharmat jelentős pusztítást végzett. Az illatos borok kiválóan szerepeltek, úgyhogy érdemes az ilyen borokat keresni a boltok polcain.

Filus János szerint, ha valaki most akar fajtát váltani, akkor generosában érdemes gondolkodnia. Ennek a fajtának viszont fel kellene építeni a marketingjét, ez ugyanis még nem történt meg. A borvidéken mintegy ezer hektáron terem a generosa.

Fotó: Barta Zsolt

Kérdésünkre elmondta, hogy a szőlőtermesztők szépen előkészültek az idei évre, nagyon sok helyen megtörtént a metszés. Ennyi haszna volt annak, hogy egész februárban márciusi volt az időjárás. Azaz nem volt hideg az ültetvényeken. A szőlő még nyugalmi állapotban van, azaz alszik, így ha hidegfront jönne, akkor védett állapotban találná a növényt – mondta végül Filus János kertészmérnök tanár.

Fotó: Barta Zsolt

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában