Pályázat

2024.02.15. 19:30

Befejezték az energetikai felújítást a bajai könyvtárban

Lezárult az energetikai beruházás a Bajai Ady Endre Városi Könyvtárban. Összesen 90 millió forintból újult meg az intézmény, amiből 56 millió forintot Terület -és Településfejlesztési Operatív Programból hívtak le, a fennmaradó összeget az önkormányzat tette hozzá önrészként.

Márton Anna

Zalavári László a Bajai Ady Endre Városi Könyvtár igazgatója

Fotó: Márton Anna

A fejlesztés során a gyermekkönyvtár belső ablakait kicserélték. Az utcafronti részen csak a belső ablakok újultak meg, a külső részen a helyi védettség miatt kijavították a hibákat és újrafestették. A kapu is új színt kapott. Az intézmény a belső részen 20 centiméteres szigetelést kapott. A két darab régi, 30 éves kazánt lecserélték, egy új kondenzációs kazán vette át a helyüket. Kicserélték a radiátorokat szabályozható fűtőpanelekre. Az udvar felőli részen napelemek kerültek fel a tetőre. A gyermekkönyvtár tereit újrafestették, a gyermekkönyvtár kölcsönzőbe indukciós hurok került.

Az indukciós hurok az akadálymentesítésben használatos elektronikus eszköz, melyet a hallásukban sérült emberek számára fejlesztettek ki azzal a céllal, hogy a hanginformációk megértését és problémamentes befogadásukat elérhetővé tegyék. Az indukciós erősítő rendszer a leghatékonyabb megoldás a hallássérültek részére, ez az eszköz elkülöníti az értékes jelet a háttérzajtól a nagyothallók számára

 Zalavári László igazgató hírportálunknak elmondta: a felújítás 2023. augusztus 22-én kezdődött és 2023. december 20-án a műszaki átadással ért véget  az intézményünkben. A teljes beruházás 90 millió forintba került, az önkormányzat pályázott a Terület -és Településfejlesztési Operatív Programban, ahol 56 millió forintot nyert, a fennmaradó részt kiegészítette. A beruházás során megtörtént az akadálymentesítés is. 

– A gyermekkönyvtár kerékpártárolójánál lehet bejutni. Csengetni kell, ha valaki kerekesszékkel szeretne bejönni, akkor kinyitjuk az ajtót és egy rámpán keresztül lehet tovább haladni az udvaron keresztül. További plusz, hogy akadálymentesített mosdót is kialakítottunk. Év elején átalakítottuk a gyermekkönyvtár belső tereit. A médiatár a dvd, filmek, hangoskönyvek állománya kettévált, ami felnőtteknek szól az a zsinagóga emeletére került, a helyszínen a 14 év alattiaknak szóló filmek, hangoskönyvek, zenék maradtak meg. A hátsó volt közművelődési szobát megszüntettük. A gyermekek részére jelentősen átalakítottuk, kis asztalokat helyeztünk el azzal a céllal, hogy a jövőben itt tartsák a kollégák a kézműves foglalkozásokat a gyermekek részére.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában