Hagyomány

2024.02.24. 16:50

A Ballószögi kolbásztöltő versenyen keresték a legszebb gazdasszonyt – galériával, videóval

Ballószögön ismét bizonyították: éltetik a hagyományokat és tudnak mulatni. Szombaton, a sportcentrumban rendezték meg a VII. Ballószögi Kolbásztöltő Versenyt, mely fantasztikus hangulatban zajlott. Már 9 órakor ropták a versenyzők és a vendégek.

Sebestyén Hajnalka

Kolbászokat töltöttek Ballószögön

Fotó: Bús Csaba

A nagyközség egyik kiemelkedő közösségi rendezvénye a Ballószögi Kolbásztöltő Verseny, mely a hagyományok felélesztése, éltetése a népszokások megismerése mellett a baráti találkozásokról is szól. Idén 34 csapat jelentkezett, a ballószögiek mellett érkeztek csapatok például Hartáról, Szentesről és Lajosmizséről is. 

kolbász, Ballószög, kolbásztöltés, verseny,
Hagyománnyá vált a kolbásztöltő verseny
Fotó: Bús Csaba

Hagyományok éltetése

A versenyzőknek saját hagyományaik, receptjeik alapján kellett elkészíteniük kézi darálással az egyedi kolbász finomságaikat. Ez volt a fő versenyszám, de három másik kategóriában is szerepelhetett még a csapat, töpörtyűsütés, forraltbor, valamint falusi vendégasztal (házi készítésű, füstölt termékek kóstolója, zöldségekkel tálalva) kategóriában. Idei újdonságként már a gazdasszonyok szépségversenyét is meghirdették, nagy érdeklődés kísérte. 

Visszatérő zsűri

Somogyi Lajos polgármester elsőként köszöntötte a rendezvény résztvevőit, versenyzőit és az érdeklődő vendégeket. A rendezvény házigazdája Szőke András színművész volt. 

Évek óta visszajáró, kedvelt, megbecsült két zsűri értékelte a finomságokat. A két zsűrielnöki posztot Mari János hartai kolbászmester, a Magyar Hagyományőrző Gasztronómiai Szövetség és a Világ Gasztronómiai Szövetség tagja, valamint Garaczi János Venesz-díjas mesterszakács, a Tanyacsárda ügyvezető igazgatója, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Nagy Aranykereszt díjazottja töltötte be. Tagok voltak továbbá: Bóka József, Széchenyi István Vendéglátó Szakiskola volt szakoktatója, Mariné Digner Erzsébet, Magyar Főző és Grillező Lovagrend tagja, a Magyar Hagyományőrző Gasztronómiai Szövetség tagja, Gaál Péter szakács, kolbászmester és Szabados László, társadalmi zsűri, a Kecskeméti Református Gimnázium tanára.

Idén először volt gazdasszony szépségverseny

Somogyi Lajos polgármester örömmel elevenítette fel a kezdeteket. 2015-ben jött az ötlet, hogy más településekhez hasonlóan életre hívják a kolbásztöltő versenyt. Az elsőt 2016-ban tartották meg. Később több új elemmel is bővült a rendezvény, mint például a szabadszállásiak példájára vették be a versenyszámba a falusi vendéglátás kategóriát, illetve idén is újdonsággal készültek, a gazdasszony szépségversennyel. A kolbásztöltő verseny egyik különlegessége, hogy kézi darálót kell használniuk a versenyzőknek.

Az idei rendezvény is nagyon jó hangulatban telt. Kellemes időjárás mellett, a szabadban több százan látogattak ki a versenyre, ahol az érdeklődők is fogyaszthattak finomságokat. Az önkormányzat munkatársai sült vért, székelykáposztát, sült húst, hurkát-kolbászt készítettek, melyet jelképes összegért vásárolhattak meg az érdeklődők. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában