Lélekketrec

2024.02.22. 14:18

Az áldozatok helyzetére hívja fel a figyelmet a kecskeméti kiállítás – galériával, videóval

Lélekketrec – Eladott álmok és Szakíts, ha bírsz! címmel nyílt interaktív kiállítás a kecskeméti Malom Központ második emeletén az áldozatok világnapja alkalmából a rendőrség és társszervei szervezésében. A tárlat érzékletesen mutatja be az áldozattá válás folyamatát, mellyel a szervezők célja felhívni a figyelmet a körülöttünk, gyakran rejtetten jelenlévő problémára, egyben arra biztatja a többségi társadalmat, hogy merjen segíteni a bajban lévő áldozaton.

Horváth Péter

A tárlat a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Bács-Kiskun Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a Kecskeméti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) támogatásával valósult meg. 

áldozat, kiállítás, bántalmazás, prostitúció
Az áldozattá válás folyamatát mutatja be a kiállítás
Fotó: Bús Csaba

A kiállítás fő témája az emberkereskedelem, de felöleli a prostitúció, a prostitúcióra kényszerítés, az ezzel is összefüggő szerhasználat, és a csicskáztatás területeit is – mondta el Váróczi-Bakos Rita címzetes őrnagy, a főkapitányság bűnmegelőzési osztályának megbízott vezetője. – Sok a látens eset az élet különböző területein, akár ismerőseink között is, ami nem került felszínre. Aki végigjárja az interaktív tárlatot, megláthatja, hogy milyen jelekre kell esetleg jobban figyelni, vagy melyek azok a feltűnő jellegzetességek, amik gyanúra adhatnak okot arra nézve, hogy áldozattá vált valaki – mondta az őrnagy. Ilyen lehet, amikor valaki külföldön vállal munkát. Árulkodó jel, hogy ki szervezi a munkát, és ha az a személy például elveszi a munkavállaló útlevelét. Gyakori forgatókönyv az úgynevezett lover boy-jelenség: amikor egy férfi szerelmével ostromolja a kiválasztott hölgyet, és rábírja arra, hogy külföldre menjen vele egy jobb élet reményében, ahol az áldozat prostitúcióra kényszerített helyzetben találja magát.

Dr. Gulyás Zsolt dandártábornok köszöntőjében kiemelte, hogy a kiállítás az áldozattá válás folyamatát mutatja be egyebek mellett az emberkereskedelem, a prostitúció és a szerhasználat szempontjából. Mint fogalmazott, a tárlat elnevezése, a Lélekketrec arra utal, hogy az ilyen cselekmények zárt térben, a többségi társadalom tekintetétől elzárva – családban, párkapcsolatban, szűk közösségben – történnek, míg az áldozatok maguk saját helyeztükbe zárva léteznek. Sokan nem tudják, hogy áldozatok, mert valaminek a hatása alatt állnak, ami lehet drog, alkohol, vagy egy bántalmazó kapcsolat. A kiállítás célja, hogy felhívja a figyelmet a problémára, egyben azt is üzeni, hogy ebben a helyzetben merjünk segítséget nyújtani az áldozatoknak.

Dr. Hatala József miniszteri biztos, a Nemzeti Bűnmegelőzés Tanács vezetője elmondta, hogy a kiállítás, és a tanács célja, hogy minél kevesebb ember váljon áldozattá. Ehhez pedig a tájékoztatáson, szemléletformáláson keresztül vezet az út, minek köszönhetően a veszélyhelyzetben megfelelő döntést tudnak hozni az érintettek. Ez a felkészítés mindig az életkori sajátosságoknak megfelelően zajlik, és a társadalom különböző színterein működő szereplők partnerségével. Ehhez járul hozzá a csütörtökön megnyílt kiállítás.

Molnár Ferenc, a KEF társelnöke, valamint a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat intézményvezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a felnőtt társadalomnak, az államnak, a bűnüldöző szerveknek és a segítő munkatársaknak azon fáradozniuk, hogy a fiatalok meghallják üzenetüket. A megnyitón Sebők Maja és társulata megrázó performanszban mutatta be az áldozattá válás folyamatát két nő történetén keresztül. A kiállítás március 4-ig látogatható a Malom Központ második emeletén.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában